מנהגים ומסורת

מנהג תוניסאי עתיק יומין-"קימאן הספרים"

"קימאן אל-ספרים" או "החזרת הספרים להיכל" ד"ר ויקטור חיון  בתוניסיה, כמו בכל מקום, נהגו להוציא את ספרי התורה בחג שמחת תורה. המתפללים היו נושאים אותם על כפיהם, רקדו בבית הכנסת ושרו פיוטים. אך בתום הריקודים והשירה בתוניסיה נהגו אחרת ולא החזירו את ספרי התורה להיכל אלא השאירו אותם בחוץ, הניחו אותם …

קרא עוד »

חג סוכות

 בס"ד בחג הסוכות אנו מצווים במצוות סוכה ואומר שאדם יהפוך את ביתו לעראי וסוכתו לקבע וכן ישן וילמד ויסעד את ארוחותיו בסוכה. "בסוכות תשבו שבעת ימים" כך אנו מצווים. ולמה שבעת ימים ולא יותר או פחות? זאת כנגד שבעה ענני כבוד אשר ליוו את בני ישראל ביציאתם ממצרים. ארבע עננים כנגד ארבע רוחות …

קרא עוד »

ברכת הכוהנים בתפילת "נעילה"

מנהג יהודי תוניסיה לכנס את הנשים ( נשים כלות בנות, נכדות ) מעזרת הנשים לבית הכנסת בעת ברכת הכוהנים שלפני שעת הנעילה. מנהג ייחודי זה הוא רב חשיבות בקרב יהודי תוניסיה והוא נהוג מדורי דורות. בשעת הברכה מתאספים כל בני המשפחה מסביב לסב או לאב, שמכנס תחת טליתו את כל …

קרא עוד »

הקינה "קול ברמה"

קינה מפורסמת אשר לא נמצאת בכל ספרי הקינות לט' באב . בנאבל ובג'רבה ואולי בקהילות נוספות בתוניסיה נהגו לומר אותה גם בבית הנפטר. קול ברמה נשמע ביללה קול נהי מציון המהוללה קול ברמה נשמע ביללה: חשבתי ימים הייתי גברת ביד יהוה עטרת תפארת ועתה אני שחרחורת טבעתי בבור ביוון מצולה קול ברמה …

קרא עוד »

מנהגי אבלות לחודש אב

בס"ד נוהגים מנהגי אבלות מי"ז בתמוז עד אחרי ט' באב (ראה בהרחבה בחודש תמוז).  "משנכנס אב ממעטין בשמחה" לא מסתפרים ולא מכבסים, לא אוכלים בשר ולא שותים יין. חוץ משבת קודש. נוהגים לא ללכת לים בתשעת הימים כי הם ימי פורענות והים מועד לפורענויות, וכן לא ללבוש בגד חדש בתשעת …

קרא עוד »

צום י"ז תמוז

בס"ד דבר תורה לעילוי נשמת אבי מיכאל שמעון בן גמרא לבית פריאנטי שהיום פקידת שנתו. ט"ז תמוז לעילוי נשמת סבי יצחק בן שמחה לבית פריאנטי  שיום פקידת שנתו כ"א תמוז. לעילוי נשמת אימי  רחל חיה בת פרטוני לבית פריאנטי שיום פקידת שנתה כ"ב תמוז ת.נ.צ.ב.ה צום י"ז בתמוז תאריך י"ז …

קרא עוד »

חג השבועות

בס"ד חג השבועות הוא אחד ממועדי ה' בשלושת הרגלים, ביום ו' סיון הוא יום החמישים ממחרת יום ראשון של פסח לספירת העומר. לחג השבועות ניתנו שמות נוספים "חג הקציר"(שמות כ"ג ט"ז) "יום הביכורים" (במדבר כ"ח כ"ו) במגילת תענית פ"א נקרא "חגא דשבועיא" , אך בתלמוד נודע חג השבועות רק בשם "עצרת" כמו שנקרא …

קרא עוד »

מוצאי שביעי של פסח

בס"ד "כדרנא ולעם אכדאר" מנהגינו בתוניסיה (ובשאר ארצות המזרח) בליל מוצאי פסח לפזר מעל הדלתות והמיטות ובשאר פינות הבית עלי חסה ולומר "כדרנא ולעאם אכדאר" (פיזרנו ירק שהשנה תהיה ירוקה). לדעת "עלי הדס" מנהג זה היה נפוץ גם בתורכיה, בבל, מצרים, אלג'יר, סוריה וארץ ישראל. יש שנהגו לקחת עשבים או …

קרא עוד »

קידוש ליל פסח הארוך

  פרופסור נחום סלושץ אשר ביקר באי ג'רבה בשנת תרס"ו-1906 כותב בספרו "האי  פֶלִיא" על מנהג זה בפרק "במנהגים בקהילות ג'רבה" עמוד 164 "כבר בימי הביניים היו שני נוסחים של קידוש לפסח: האחד מיסוד התנאים הוא שבידינו, אבל בסידורו של רב עמרם גאון (דף מ"א ב' ) נמצא נוסח אחר …

קרא עוד »