נאבל -NABEUL

‏‏עותק של scan0009

נאבל

https://www.youtube.com/watch?v=_rlp0WAxkA0
היסטוריה
עיר ציורית קטנה השוכנת לחופה המזרחי של תוניסיה במפרץ חמאמת, בדרום חצי האי "כף-בון" דרומית מזרחית לעיר תוניס.העיר נאבל הוקמה על ידי הפיניקים שהם הצורים והצידונים במאה ה-11 לפני הספירה, ואומר לפני כ3112 שנה. וכ200 שנה לפני העיר קרטגו.(בחפירות ארכיאולוגיות נתגלו שרדי "נאבל אל-אקדימה")  ראשיתה של העיר כמושבה פניקית. גם בתקופה הרומית והביזנטית המשיכה להתפתח והייתה מקום מושבו של הבישוף.                                                         
במאה ה-7 נכבשה נאבל בידי המוסלמים, אשר העדיפו לבסס את שלטונם בערי פנים הארץ ועיירות החוף, ונאבל בתוכן, הוזנחו כמרכזים עירוניים. גם כשהחל ביצור עיירות החוף במאה ה-10 וה-11 בתקופת השושלת הפאטימית והזירית, ועם הפיתוח המואץ של אזור צפון תוניסיה בתקופה החפצית (בשנים -1229-1574) נשארה נאבל לא יותר מאשר כפר גדול של חקלאים שהיה בו נמל דייג קטן.
התפתחות הקהילה היהודית בנאבל
אין יודעים בוודאות מתי ראשית היישוב היהודי בנאבל, אך יתכן  שהיהודים הראשונים הגיעו לנאבל במאה ה-16 יחד עם מהגרים מוסלמים אנדלוסים (שייסדו את מסורת כלי החרס המצוירים בנאבל), אך אין עדויות לכך.                                                
המשפחות המייסדות של קהילת נאבל בעת החדשה היגרו אליה מדרום תוניס ומצפונה. בין המשפחות המייסדות בנאבל שהיגרו אליה מג'רבה היו משפחת חדאד, מאמו, כהן ואוזן, ומשפחות שהיגרו מתוניס היו משפחות גז וקוסקס. משפחת שיש היגרה לנאבל מאלג'יר. בנוסף למשפחות התוניסאיות התיישבו בנאבל גם משפחות ליבורנזיות אחדות, שבאו מאיטליה כגון משפחת לומברוזו ומשפחת ואלנסי
 משפחת פריאנטי  מוצאה מספרד, בזמן גרוש ספרד בשנת 1495 גורשה משפחה זאת והתפזרה בכל רחבי העולם, ובין היתר גם לאיטליה,ומשם מסיבות לא ברורות נדדה לעיירת הגבול בון (סוק אראס) שעל גבול אלג'יר תוניסיה. ובתחילת מאה ה-19 עבר שלמה פריאנטי (ראש משפחת פריאנטי בנאבל) לנאבל. בניגוד לשאר משפחות פריאנטי בתוניסיה אשר היו שיכים לקהילת הגורנים (ליבורנזים) , משפחת פריאנטי בנאבל לא הייתה שייכת לקהילה זאת

999

פזורת משפחת פריאנטי ברחבי העולם
זיארת רבי יעקב סלאמה זצ"ל
הקהילה בנאבל קשורה בשמו של רבי יעקב סלאמה. על פי המסורת המקובלת רבי יעקב סלאמה הגיע מתוניס  לנאבל לבקר את בתו שהייתה נשואה לרבי מרדכי אלגיז,אבי שושלת גז בנאבל. שהה במקום זמן בלתי ידוע ובשנת  1774תקל"ד נפטר בנאבל ושם נקבר. מקום קבורתו הפך במשך השנים למוקד עליה לרגל, אליו עלו באסרו חג שבועות וראש השנה

scan00253

רבי חיים פריאנטי רבי דוד השמש רבי משה חדאד

רבי כמוס חדאד רבי אליהו אלמושנינו

DSC04357

המקאם של רבי יעקב סלאמה
ריכוז היהודים בשכונות
 
[היהודים בנאבל לא הקימו שכונה נפרדת אלא גרו בשכנות עם הערבים מסביב, ולעיתים חלקו יהודים ומוסלמים חצר משותפת. בית העלמין היהודי גבל בבית הקברות המוסלמי. במאה ה-19 גברה ההגירה של מוסלמים ויהודים לנאבל בעיקר בזכות אקלימה המבריא. במקום ביקר הנוסע בנימין השני ומתאר בכתביו קהילה מסודרת עם מוסדות מאורגנים, בתי כנסת ובית עלמין. בזמן ביקורו, בשנת 1853, כיהן כרב הקהילה ונשיאה רבי יעקב חי אלגיז שנהנה ממעמד מיוחד בחצרו של הביי בתוניס. על ביקורו בנאבל כותב בנימין השני שמצא בנאבל כ- 100 משפחות יהודים אשר מעטים מהם עסקו במסחר ורובם עובדי אדמה ומדברים בשפה הערבית.                                                
במחצית השנייה של המאה ה-19 הלכה וגברה בנאבל ההשפעה האירופית, שהיהודים הליבורנזים הפיקו ממנה תועלת כלכלית רבה. בשנות השישים של המאה ה-19 היו בנאבל כ – 41 בעלי בתים יהודים שהיו בעלי נתינות אירופית-איטלקית, צרפתית ואפילו אוסטרית.(משפחת קארילה) רוב בעלי הנתינות הזרה קיבלו את החסות הקולוניאלית הצרפתית, מה גם שהקונסול הצרפתי היה יהודי בן המקום בשם יעקב בן יצחק לומברוזו
מאורעות
 
גם בנאבל היו התנכלויות ליהודים. בשנת תקצ"ט- 1839 הרגו הערבים את אישתו ההרה של בן ציון אשכנזי ואת שלושת ילדיה הקטנים ובשנת תרנ"א- 1891 בכ"ח בחודש אדר א' פרצו לביתו של רבי יום טוב גז ארבע ערבים ושחטו אותו ואת שלושת בניו, אברהם, יצחק ויוסף. בעקבות האסון חוברו שתי קינות בערבית יהודית המתארות את המאורע, קינה אחת חוברה על ידי אליעזר פרחי מתוניס, והשנייה על ידי רבי צמח בן נתן לוי.      
מוסדות הקהילה
 
החל מאמצע המאה ה-19 היו קיימים בנאבל מוסדות קהילה מסודרים שפעלו תחת קורת גג אחת. בתחילה היה זה מוסד הגזבר שטיפל בנושאי בתי הכנסת, סיוע לעניי העיר, ענייני בית הקברות ולמעשה כל ענייני וצרכי הקהילה. הוא פעל משנת 1850 עד שבשנת 1898 אזל תקציבו והוא חדל מלפעול. באותה שנה יסדו מרדכי קארילה וכמוס בן פריז'ה חדאד ארגון חדש בשם "עוזר דלים". מוסד זה זכה לברכת הרבנים, טיפל בצרכי הקהילה והתקיים עד שנת 1905 שבה יסד הביי ועד קהילה שפעל בחסות השלטון ונשיאו הראשון היה רבי אברהם קארילה. בשנת 1912 עלה רבי אברהם קארילה לארץ ישראל ובמקומו מונה בנו מרדכי קארילה, אשר שימש בתפקיד עד לתחילת מלחמת העולם השניה, לאחריו נתמנה מרדכי קוסקס. במהלך השנים ההכנסות של קופת הועד היו ממס על בשר כשר ומתרומות של המשפחות העשירות בעיר – בעיקר משפחת מאמו ומשפחת קארילה והחל משנות העשרים של המאה ה-20 הטיל הועד על חברי הקהילה מס קהילה.
רבני נאבל
 
העיר נאבל נקראת "סקיפת רושלים"(המרפסת של ירושלים) זאת על כמות תלמיד חכמים שהיו בה,הציין את שמות הרבנים אשר שמשו כדמ"צ מתחילת המאה ה-19 הראשון שידוע הוא רבי יעקב חי אלגיז אשר שירת בקודש על לפטירתו  בט"ו בשבט תרי"ו-1856.אחריו שמש בקודש בנו רבי יאודה אלגיז מימות אביו ועד לעליתו ארצה  לפני תר"נ-1890 .אחריו נתמנה רבי אליהו אברהמי (בראמי) שבא מתוניס, נפטר בשנת תרמ"ח-1888. אחריו נבחר רבי דוד שמול גם הוא מתוניס ושימש בקודש עד פטירתו בשנת תרע"ב-1912.אחריו נתמנה רבי נתן בן יעקב אוזן שבזכות מעשיו ומזגו הנוח הצליח לרכוש את אמונם של יהודים וערבים כאחד, ושמו ניקשר בתפילה להורדת הגשם בעת בצורת קשה בשנת תרצ"ו-1936. אחרי מותו בשנת 1936 נתמנה רבי חיים בר יוסף חדאד לרב העיר וכיהן במשרה כשנה אחת. ואחר פטירת ובשנת תרצ"ה-1937  מונה  רבי משה בן שלמה חדאד שהיה רבה של  העיר נאבל, ושימש במשרה זאת עד עלותו לארץ ישראל בשנת תש"כ-. 1960 . מלבד הרבנים אשר שמשו כדמ"צ היו גם סופרים מוהלים ושוחטים ומלמדי תינוקות. אשר הוסמכו כרבנים אך לא מילאו תפקיד של רב עיר וכ"ו. נזכיר מבניהם את רבי חיים פריאנטי רבי ציון וזאן רבי כמוס חדאד רבי אליהו אלמושנינו רבי יוסף וזאן ורבי יום טוב אלגיז  רבי משה דוד בר נסים חדאד. 
                            
רבי חיים חדאד זצ"ל

רבי חיים בר בנימין פריאנטי זצ"ל

רבי משה בר שלמה חדאד זצ"ל

 רבי נתן  בר יעקב וזאן זצ"ל

רבי משה דוד בר נסים חדאד זצ"ל

רבי יצחק חדאד זצ"ל

הכותאב  

בשנת 1888 נוסדה חברת תלמוד תורה לשם הרבצת תורה לילדי ה"כותאב" והייתה בפיקוח הקהילה בלבד. מסוף 1908 הייתה החברה בפיקוח משותף של הקהילה ושל השלטונות ותקנון מפורט של החברה נדפס בתוניס בשפה הצרפתית בשנת 1912. בשנות השלושים של המאה ה-20 היו בקהילה ארבע תלמודי תורה ולימדו בהם רבי חיים פריאנטי, רבי אליהו אלמושנינו.רבי יצחק (גאגו) מאמו ורבי ציון אוזן שהתפרנס גם מרצענות 

92436004keutab-nabeul-1960-jpg[1]

 ילדי הכותאב עם רבי ציון וזאן וגבריאל חדאד

בתי כנסת
 
רבי ציון אוזן הקים מקהלת פייטנים ששרו בשבעת בתי הכנסת בעיר. בית הכנסת הגדול והקדום ביותר שופץ ונבנה מחדש בשנות העשרים של המאה ה-20, היו בו כ- 40 ספרי תורה ומקום ל – 400 מתפללים. יתר בתי הכנסת היו בית הכנסת על שם מרדכי קארילה שניבנה בשנת 1904, בית הכנסת על שם גסטון קארילה "נחלי פראג'י" שנוסד בשנת 1919, בית הכנסת על שם יעקב מאמו, בית הכנסת על שם רבי חי אלגז, בית הכנסת על שם אפרים חדאד ובית הכנסת "ברהומה".  בית כנסת ע"ש חאני ( חאני טבקה).    
DSC04389 
 La Tiba de la Grande Synagogue de Nabeul
העליה לארץ ישראל
 
האהדה לעליה לא"י הייתה מאוד מפותחת בנאבל. בשנת 1887 מבקר בעיר השד"ר הרב יוסף ארוואץ, בשנת 1892 מגיע השד"ר רבי יעקב דאנון. בשנים 1891 ו-1902 מבקר בנאבל הרב מסעוד הכהן חדאד ראש קהילת בית אל בירושלים. בשנת 1890 עולה הרב רבי יהודה גז, אשר חיבר את הספרים "נחלי יהודה" "נחלי יעקב "איבי הנחל", לארץ ישראל ומתמנה לדיין בבית הדין של "המערבים" בירושלים.

יצחק בן יעקב מאמו היה מהראשונים שפעלו למען הציונות בנאבל. בקונגרס הציוני הראשון בבאזל בשנת 1897 בהיותו בן 17 שנה, היה יצחק מאמו מזכירו של הציר מטעם יהודי תוניסיה  רבי יעקב אבוקארא רבה הראשי של קהילת  ה"גרנה" בתוניס. שניהם מופיעים בתצלום ההיסטורי של משתתפי הקונגרס הציוני הראשון, ועד למותו של בנימין זאב הרצל עמדו בקשר מכתבים עמו. בשנת 1911 מבקרים בארץ ישראל יעקב בר יצחק  מאמו ורעייתו רחל, בתם אסתר ובעלה רבי משה חדאד. בעקבות עלייתו של רבי אברהם קארילה לארץ ישראל בשנת 1912, מצטרפים אליו בשנת 1913 בנים ממשפחות פריאנטי, חדאד, מאמו, גז ובנים נוספים ממשפחת קארילה.                               

ליקט וערך יוסי פרי
 יצחק מאמו

אודות יוסי פרי

עוד כתבה שתעניין אתכם

סוק אל-כמיס SOUK EL-KHEMIS

  העיירה "סוק אל-כמיס" שוכנת על גדות המג'רדה, כ27 ק"מ מערבית לעיר בג'ה וכ22 ק"מ …

87 תגובות

  1. שלום יוסי,
    איפה המאמר הקודם על נאבל והתגובות הקודמות?
    תודה
    רות

    • אביבה גרוסמן

      שלום רב לך יוסי,
      לא יאומן כי יסופר, לגמרי במקרה פגשתי את מילותיך ואת התגובות, שאת חלקן הרב טרם הספיקותי לקרוא.
      אני אחרי ביקורינו במרוקו, התעניינתי יותר ויותר בשורשי..
      ולפתע קראתי את שכתבת, ובין שמות הרבנים בנאבל, הופיע שמו של רבי דוד שמול, זצ"ל, שהיה סבי, שלא הכרתי… גם את אבי כמעט שלא הכרתי, נפטר כשהייתי בערך בת 6-7. אבי רבי יעקב קיקי זצ"ל )או ז"ל, אינני יודעת…
      אשמח מאוד לחלוק עימך את תמונתו של סבי ר' דוד שמול וכמובן גם את תמונתו של אבי ז"ל, ר' יעקב שמול.
      איך החיים מעניינים. אני כרגע בברזיל, בריו דה ז'אנרו, בביקור משפחתו של אישי.
      נישאתי לדוד גרוסמן, יליד ברזיל, שהכרתי באוניברסיטת תל אביב.
      הוריי באו כתיירים, בדצמבר 1956 ארצה ונותרו בארץ. גרנו בירושלים. לוד. רמלה.
      אבי ז"ל היה מוהל, שוחט ורב.
      אשמח לקרוא עוד ועוד הודות קהילתנו המדהימה.
      מודה לך על כתיבתך.

  2. רות שלום רב
    המאמר הקודם הוחלף במאמר הקיים.
    מה את מחפשת אולי אני יכול לעזור לך?
    בברכה
    יוסי פרי

  3. שלום יוסי,
    אני פשוט מחפשת את כל התגובות של המאמר הקודם.
    אולי, בבקשה, תצרף גם אותם למאמר הנוכחי?
    חוץ מזה, רציתי לשאול שאלה שלא שייכת דווקא ליוצאי נאבל אלא בכלל:
    לגבי כמה שעות יש לשמור אחרי אכילת בשר. במשפחתה של אימי והוריה ילידי נאבל, תמיד שמרו 3 שעות אחרי אכילת בשר. פה בארץ אני שומעת תגובות מאנשים שכאילו אנו לא נוהגים לפי ההלכה, כי הספרדים קבלו את "השולחן ערוך" ושם כתוב 6 שעות. ורציתי לאמת את מה שנראה לי: שלא כל היהודים בתוניסיה קיבלו את כל "השולחן ערוך" – על כל סעיפיו. "השולחן ערוך" קיים כ 500 שנה. הוא נסמך בעיקר על הרמב"ם והרי"ף והרא"ש והיכן שהיתה מחלוקת ביניהם, בעל "השולחן ערוך" כתב את דעת הרוב ועדיין פסיקתו אינה מחייבת, את אלה שיש בידיהם הלכה אחרת(ראו "המפה" של האשכנזים). כי הוא לא היה סנהדרין ומה עשו לפני "השולחן ערוך"? ואיפה כתוב שיש ללכת לפי "השולחן ערוך"? יש לזכור שגם חלק מיהודי תוניסיה הגיעו לתוניסיה מאיטליה ומאלג'יריה ומספרד, כך שהם הביאו איתם לתוניסיה את ההלכות המושתתות על המסורות שהיו בידם, מאבותיהם. אשמח לקבל תגובות מאנשים בעניין הזה. תודה רות

  4. יוסי פרי

    רות ערב טוב
    אני השתדל לאתר ולהעלות את התגובות מהמאמר הקודם על העיר נאבל.
    לשאלתך בדבר בשר וחלב.
    "עלי הדס" בעמוד 809 כותב כך: חכמי תוניס הורו הלכה כדעת מרן השלחן ערוך שיש להמתין שש שעות בין בשר לחלב.אולם למעשה לא נהגו כן אלה מקצת תלמידי חכמים ואנשי מעשה. אבל רוב העם נהגו בקולה גדולה ולא היו ממתינים אלא 3 שעות בלבד.
    הנימוק לכך הוא שאצל יהודי תוניסיה לא היה מושג כזה של ארוחה חלבית כלל וכלל.חוץ מחלב עצמו ששתו לארוחת הבקר.וגם לא התעוררו שאלות גבינות קשות או מאכל חלב ודגים וכ"ו.
    הרב מאזוז אומר כי לא מצא סימוכין לדבר בשום ספר על שלוש שעות בין בשר וחלב. ולכן הוא עומד על כך ששמרו 6 שעות בין בשר וחלב.
    בברכה
    יוסי פרי

  5. תודה על התשובה. עדיין מענייןלדעת, אם המנהג להמתין 3 שעות, אצל יהודי תוניסיה, נובע מהלכה שהועברה במסורת(גם אם לא נכתבה), שיש לה על מה להסתמך, או מקולה שנהגו.
    http://ravsharki.org/content/view/2204/1283/
    בברכה
    רות

  6. יגאל בוכניק

    נאבל עיר יפה, חבל שלא הספקתי לבקר בה עדיין,
    אני מקווה שזה יקרה במהרה בימינו.
    בעיר זו נולדה גיסתי מירים חדאד בוכניק, בת
    משה ואחות של הרצל חדאד ועדית חדאד שקד.

    אני ממליץ לקרוא את ספרו של יוסף פרי :" טונש,
    בלאד אל פל וליסמין."

    איחולים להצלחת האתר.

  7. שלום יגאל
    חלפו המון שנים מאז שדיברנו.
    מרים,אחותי וגם גיסתך היא בתו של חיומא חדד ז"ל
    ונכדה של הרב
    משה חדד ז"ל שהיה במשך שנים רבות הרב הראשי של
    העיר נאבל.
    אחים שלה,אדית (חדד) שקד שגרה בארה"ב,אני שגר
    בקרית גת,
    ואחי משה חדד (ע"ש סבי) שגר בפריס אשר בצרפת.

  8. שלום יוסי
    האיש שעומד מצד שמאל הינו "גבריאל חדד" .
    לצערי אני לא מצליח לזהות את עצמי,כי באותה
    שנה הייתי בכותאב.
    גבריאל חדד ז"ל עלה ארצה בשנות ה- 60 (לא זוכר את
    השנה) והתישב בבית שמש. בנו גיגי גר עדיין
    בבית שמש.
    פגשתי את גיגי לראשונה בנאבל לפני 9 חודשים
    במפגש ההסטורי
    של יהודי נאבל מכל העולם בעיר נאבל

  9. המוכיח בשער

    למר פרי שלום, הכתבה מקסימה ומעוררת געגועים. האם יש לך מידע על ישראל ומיימה מאמו שחיו בנאבל ועלו לישראל באמצע שנות החמישים? (אגב, ד"ר מיכל שרף ז"ל היא נכדתם של ישראל ומיימה מאמו ז"ל) שנה טובה.

  10. שלום לכולם!
    נולדתי בנבול בשנת 1951 ועזבתי אותה ב1969 כדי
    לעלות לארץ ישראל.אבי יהודה בין של רבי חיים
    חדד,היה מאוד
    מוכר בנבול,היה איש אמיד שתרם 10% מהרווים שלו
    לקהילה
    העניה בנבול,אבי ז"ל המשיך את המסורת.משפחת
    קרילה שבנתה אף את בית הכנסת "סלאת קרילה",היא
    משפחתה של הסבת שלי זולה (אומי זולה),שהיא
    האימה של האבא שלי.
    אני מוסר דש לכול מי שמזאה אותי,ואמח ליצור
    קשר איתם.
    כול טוב

  11. מירי אלקלעי

    יוסי ערב טוב,
    ברצוני לברך אתכם על השדרוג המעניין והמקורי
    של האתר, הוספתם לו אלמנטים מעניינים,ונעים
    לשוטט בו,מורשת יהדות תוניסיה במלא הדרה
    ותפארתה, יישר כוח!
    יוסי אודה לך באם תואיל בטובך לשלוח לי את
    המייל של תמר חיון אחותה של ד"ר מיכל שרף ז"ל
    ,כפי שהינך יודע סבתי מצד אבי מריימה אריש/
    אריס ז"ל היא בת משפחת מאמו מנאבל, כפי הנראה
    אחד משלשת האחים מאמו שהגיעו מג'רבה לנאבל,
    איני יודעת בוודאות לאיזה אח היא השתייכה,
    ייתכן ואמצא את התשובות אצל הג'ב תמר חיון
    שהינה אף היא נכדה למשפחת מאמו מנאבל,
    בתודה מראש,
    מירי אלקלעי

  12. נהנתי מאד לקרוא את הכתבה שורשים על נאבל.
    הורי סבא וסבתי הגיעו מנאבל משפחת פרץ ששינו
    להם את השם לבירס, יש לי גם משפחת גז, כהן
    ועוד.
    אשמח אם יש לך פרטים על משפחת פרץ(בירס) ואיך
    הגעת לזה הזדהייתי עם כל מה שרשמת וגם אימי
    בלאנש. תוכל לשלוח לי עוד חומר ולחלופין אולי
    תצטרך עזרה מאיתנו.

    בברכה
    אורלי 0507230191

  13. תודה רבה על המאמר המעניין והמסקרן שמי יוני
    חדד נכדו של מאיר חדד וחנה(סוזי ) חדד ז"ל .
    אני זכיתי לבקר בנאבל ולחגוג לסבי 80 שנה עם
    דודי אריק חדד ראש מועצת קרית עקרון אשתו
    וילדיו ,דודי ציון (gerard) אישתו וילדיו דותדי
    בעלה וילדיה אח של סבי , אח של סבתי ועוד כמה
    אנשים ובראשם שליח ציבור של בית כנסת אוהל
    יעקב על שמו של רבי יעקב סלמה אשר הוקם על ידי
    רבי אליהו פריאנטי ז"ל ורבי יצחק מאמו ז"ל
    ורבי יוסף לוזון ז"ל . ליוסף פריאנטי ישנו
    מידע רב על נאבל וההיסטוריה שלה

  14. אידית שקד

    Shalom Yossi,

    I don't have Hebrew font.
    I am the sister of Erzel Haddad, grandaughter of Rabbi Mouchi Haddad, Grand
    Rabbin et Juge du Cap Bon.

    Merci beaucoup des belles photos!!!
    Le groupe Juif Hadassah m'a demande de raconter ma jeunesse en Tunisie,

    J'utiliserai les belle fotos.

    Je me rappelle kon a passe beaucoup de jours chez tes parents a Marseilles en
    1961, , avant d'immigre en Israel.

    Je me rappelle les tes bonnes spaghettie de ta mere.

    Ta soeur Clotide etait dans ma classe.

    Bisous,

    Edith Haddad Shaked

  15. שלום יוסי,
    בדף זה ישנן תמונות שנקראות:
    לבוש מסורתי של בנות נאבל. אפשר להיות קצת
    יותר מדוייקים? מי העלה את התמונה לאתר? מתי
    בנאבל נשים לבשו את התלבושת הזאת? באיזה
    אירוע? בחינה? ברור לי שזה לא היה לבוש של
    הנשים בנאבל, ביום יום. סבתא שלי ילידת 1900 לא
    התלבשה כך, בנאבל.
    אפילו בתמונות הישנות היא לא נראתה בלבוש הזה.

    התמונה חיננית, אבל בואו נהיה נאמנים לאמת
    ונדייק.
    מי היא האישה שבתצלום? נראת ישראלית בתחפושת.
    אשמח אם תוסיפו פרטים, על התלבושת הזאת,ליד
    התמונה. תודה רות

  16. לבנה פריאנטי

    רות בוקר טוב!!
    תמונות אלה נילקחו מאתר טוניסאי בשם
    mahdia"שניחשבת לעיר הבדים ואומנת הריקמה
    ובעל המתפרה העלה את התמונות באתר בלי הרבה
    הסברים,
    מלבד שהוא כותב שזה לבוש מסורתי מהמאה השמונה
    עשרה,
    שמאפין כל עיר ,כמובן שהדוגמניות הם טוניסיות
    מהמאה שלנו
    אגב רות לידע כללי היהודים והערבים לא התלבשו
    באותו הסיגנון
    בברכה לבנה פריאנטי בשם הנהלת האתר

  17. שלום יוסי
    כל הכבוד על המאמר.
    לעניות דעתי נראה לי שצריך לתקן את המשפט
    האחרון.

    בשנת 1911 מבקרים בארץ ישראל יעקב מאמו ורעייתו
    (ההורים של יצחק מאמו), בתם אסתר ובעלה רבי משה
    חדאד.

    (לפי ספר מאמר אסתר מאת רבי משה חדאד

  18. מאיר אוזן

    בס"ד

    הנני בן למשפחת אוזן בן לשמואל אמיל בן רחל
    (בחלה) וישועה ולאיבון(פריחה) בת ויקטור
    ומייחה אוזן ז"ל, אבי היה מייצר הריסה
    משובחת כמו כן מילדות הנני זוכר את הכינוי
    "נבלי הריסה" היות והיו שם המון מפעלים
    לייצור ההריסה התוניסאית כמו כן גדלתי
    בילדותי על הסיפורים של ה"פוכאר" הנבלי,כלי
    חרס משובחים תוצרת נאבל אחד הכלים שהובא
    לישראל מתוניסיה הוא ה"חאלבייה" שהוא כלי
    מחרס לחלב;אם מישהו מזהה אשמח

  19. מירי אלקלעי

    יוסי ערב טוב ותודה על מייל ששלחת לי ועל
    המאמץ שלך לחבר אותי עם תמר דוד לשעבר חיון,
    תמר שלום רב, במדור לחיפוש שורשים , נתוודע לי
    על השתייכותך למשפחת מאמו מהעיר נאבל,
    ועל היותך נכדתם , גם אני כמוך נכדה למריימה
    אריש / אריס לבית מאמו מנאבל ,חסר לי המון
    מידע אודותיה כמו מי מבין שלושת האחים מאמו
    שהתיישבו בנאבל היה אביה ? ומה הקרבה
    המשפחתית שלה ליצחק מאמו, כזכור הוא השתתף
    יחד עם הרב יעקב בוקרה בקונגרס הציוני
    הראשון בבאזל.בביתנו , ואני ילדה הזכירו רבות
    את שמו אך מעולם לא שאלתי אודותיו, הפרט היחיד
    שיש בידי הוא שלסבתי עליה השלום היה אח ששמו
    שלום והוא חי במצרים,ושאמם הייתה רבקה לבית
    ירושלמי,ושהיא קבורה בהר הזיתים בירושלים,
    בחיפושיי באתר של משפחת מאמו בצרפתית של ALAIN
    GIAMIנכדו של יצחק מאמו, לא מצאתי שום הפרט
    המעיד על הש �ת שלו
    לאביו של לד"ר ויקטור חיון .
    תמר יקרה , אהיה אסירת תודה באם תוכלי להעביר
    לי כל מידע שיש לך , אשמח לדעת עלייך גם פרטים
    וכיצד את משתייכת למשפחה ולאיזה פלג.
    בתודה מראש מירי אלקלעי.
    האימייל שלי הוא : meremi@013.net.il

  20. מירי שלום, אולי אוכל לעזור לך
    סבתא שלך מארי נשואה ל חיים אריס.
    עד כמה שידוע לי, לסבתא של תמר קוראים
    מיימה(לבית שיש)והיא נשואה לישראל מאמו. כך
    שאין לכם סבתא משותפת.
    בעץ של אלן ג'אמי חסרים הרבה צאצאים וזה שמארי
    לא מופיעה בו, זה אומר שצריך להוסיף אותה לעץ
    אם ידוע בוודאות שהיא ממשפחת מאמו(אותה ואת
    אח שלה שלום ואת האמא רבקה לבית ירושלמי.)
    הסבתא שלך לא יכולה להיות הבת של אחד משלשת
    האחים מאמו שהתיישבו בנאבל היא יכולה להיות
    או הנכדה או הנינה של אחד האחים.
    בברכה רות

  21. שלום לכלם
    מאוד נחמד שיש אתר ושאפשר להתכתב ולמצוא חברי
    ילדות .
    ביקרתי בטוניסיה לפני כ 4 שנים .בנבל הייתי כ-3
    ימים וזה היה נהדר
    ממש יפה ביתי הכנסת , בית הקברות והשוק יש לי
    הרבה מאוד תונות אשמח לשלוח לכל מי שירצה.
    אגב בטח רבים מכירים את הורי אבי קוסקס
    אברהם(אלברט) ז"ל עסק בהובלה לאמי קראו ג'ולי
    ז"ל.

  22. יוסי היקר,

    כמה נעים לקרוא ולהתרשם שכמוני עדיין רבים
    מחוברים חזק לשורשים ולשושלות המשפחות שלנו
    בנאבל.

    שמי וידאל Vidal חדד בן ניסים חדד, בנם הבכור של
    מחבר הספרים המצוטטים, הרב משה חדאד זצ"ל ושל
    אשתו אסתר בת יעקב מאמו, אחותו של יצחק מאמו,
    ממייסדי התנועה הציונית בעיר נאבל. על האחרון
    קראתי לאחרונה בהנאה מה שכתבו מירי אלקלעי
    וגם אלאן ג'יאמי ותודתי להם על כך.
    http://www.amit4u.net/newsarticle/10683,1264,19582.aspx
    http://www.harissa.com/D_forum/Culture_Tune/isaacmamou.htm

    כפי שיוסי ציין חלק קטן מהתמונות נשלחו לאתר
    על ידי. הם צולמו בסיור גדול ובלתי נשכח
    שעשינו (כ-120 יוצאי נאבל) לפני כשנתיים. קראנו
    לו
    "Les Nabeuliades"
    אחד הדברים המעניינים ש"גילינו מחדש" במפגש זה
    הייה שבעצם מרביתנו קרובי משפחה.
    חשוב לחלק מהגולשים להכיר (ואולי לקרוא) את
    עבודת המחקר החשובה שעשה דר' ויקטור חיון
    מנתניה ובה שחזור גנאלוגי של המשפחות
    הגדולות בקהילה היהודית של נאבל. אני בטוח
    שיש עוד עבודות מסוג זה שלא מוכרות לי.
    אם אין כבר, אולי כדאי להקים "קבוצת מחקר" על
    קהיליית נאבל, ואולי הגיע גם זמן לערוך בארץ
    מפגש גדול של יוצאי נאבל. שמעתי שכבר הייה
    מפגש מוצלח כזה לפני כמה שנים, אך לצערי לא
    השתתפתי בו.
    אם נראה לך, אז קדימה, יוסי, תרים את הכפפה!!!
    שבת שלום,
    וידאל

  23. חג פורים שמח לכלם
    נדמה לי שחסרים לנו אוזני המן המקוריות מנאבל
    הם בטוח יותר טעימים מאלו שאנו עושים כאן.זה
    היה יום חג אמיתי.
    יוסי אני ממתין לתשובתך איך אפשר להעלות
    תמונות של נאבל לאתר.
    אגב רעיון מעולה לערוך פגש של יוצא נאבל נראה
    לי שזהיה מאד מעניין ומרגש.

  24. קרן שלום רבלך!!!
    אני גרה באשדוד ואביך ז"ל גר לא רחוק מימני
    הכרתי אותו ולא פעם הוא היה אצלי בבית.
    אני זוכרת אותו כאיש טוב שהיה גאה בילדים שלו
    אדם חכם ושנון
    נישמח לראותך בן גולשינו בברכת פורים שמח
    לבנה פריאנטי{אחות של יוסי}
    אגב קרן אם את מעונינת את יכולה לשלוח תמונה
    של אבא ולכתוב מספר מילים לזיכרו
    לשלוח "לצור קשר"ואנו נעלה את החומר לאתר

  25. הי לבנה
    נכון אביז"ל היה גר באשדוד והוא היה איש נפלא.
    בשמחה רבה אשלח תמונה שלו עם מילי הקדשה
    לזכרו.
    אגב ביקרתי בנאבל והיה שם יהודי בשפם פראינטי
    שמוכר נעליים והחנות שלו ליד בית הבנסת
    קריאלה אם את מעוננת יש לי את התמונה שלו אשמח
    לשלוח אותה אולי זה מדובר בקרוב משפחה שלך.
    ידוע לי שיש לו אחות שקוראים fortune .
    יהודי נוסף קראו לו מאמו גר מול החנות של batta
    הוא מוכר הריסה.יש לי הרבה תמונות של נאבל של
    היום אני אעלה אותם לאתר .ואין לי מושג כמה
    אפשר לשלוח.
    שיהיה לך ערב טוב ונפלא ושוב פורים שמח

  26. דליה שפיר בוג'נח

    ערב טוב,
    לפני כ-8 שנים נפטר אבי רוברט (רובין) לבית
    בוז'נח – בן פורטונה ושוע- תופרת וספר בעיר
    נאבל.אבי עלה לארץ עם אחיו פליקס (שעידו)
    והתישבו בעיר לוד. רק לאחר כמה שנים נסע אבי
    חזרה לנאבל והביא את אימו ואחותו ז'וסלין.
    אני כל כך מתרגשת לקרוא את הכתבה ואת תגובות
    האנשים, מעולם לא הייתי בטוניסיה ואני מרגישה
    מבפנים מחוזות מוכרים מאוד, את הגעגועים
    לנאבל הצליחו סבתי ואבי וכמובן דודי ודודותי
    להעביר אלינו הילדים. אני מאוד מבקשת שאם
    יערך אי פעם מפגש ליוצאי נאבל – אנא הזמינו
    אותי גם. תודה

  27. שאלה לוידאל חדד
    איפה אפשר לקרא את עבודת המחקר החשובה שעשה
    דר' ויקטור חיון מנתניה ובה שחזור גנאלוגי של
    המשפחות הגדולות בקהילה היהודית של נאבל?
    לבנה, תודה על תשובתך, לגבי התמונה של לבוש
    מסורתי של בנות נאבל. הייתי רוצה להעיר משהו:
    מחר ילדים ישימו את התמונה בעבודות השורשים
    שלהם. ויכתבו ככה סבתא שלי היתה מתלבשת
    בנאבל…. אז אם יהודיות לא התלבשו ככה והתמונה
    בכלל לא קשורה לנאבל אז למה לשים אותה בכלל
    ואם כבר לשים אפשר לציין לידה שככה יהודיות
    לא הלכו. (אני לא באה לומר לכם מה לעשות אבל
    האתר שלכם נראה רציני וזה מחייב להצמד לאמת
    עד כמה שניתן). ציינת שהיה הבדל בין לבוש
    יהודיות ללבוש ערביות, צריך להוסיף שהיה הבדל
    גם בין לבוש של יהודיות מהדרום ללבוש
    היהודיות בצפון.
    אני יכולה לשלוח לך תמונה של סבתא של סבתא שלי
    שעדין בגיל 60 הלכה עם תלבושות של יהודיות
    מהמאה
    ה 19. התמונה צולמה בישראל ב 1913. היא עלתה לארץ,
    כנראה בשנה זו, מנאבל כדי לסיים את חייה בארץ
    הקודש. בברכה רות

  28. מירי אלקלעי

    ליוסי ערב טוב,
    אני סבורה שהרעיון של וידאל חדד לערוך כינוס
    ילידי נאבל מבורך וכי ראוי ונכון לקיימו .

    במועדון הגימלאים של עמ"ית ישנה קבוצה של
    חברים ילידי העיר נאבל המבקרים באופן קבוע.
    אעדכן אותם על המפגש המתוכנן.
    אשמח לשתף פעולה ,ולעזור בכל פנייה שתדרש.

    ( אגב יוסי שלחתי לך תשובה למייל ששלחת לי
    בתאריך – 20/03 )
    בהצלחה ,

    מירי..

  29. תודה יוסי.
    חוץ מזה רציתי לשאול מי שיודע:
    האם יתכן שהשם קוקה זה בעצם שם קיצור או שיבוש
    של השם:מברוכה?
    תודה
    רות
    אגב:אני לא מי שאתה חושב. אנחנו לא מכירים.

  30. המוכיח בשער

    לעניין קוקה – אחת מזקנות השבט אמרה לי שקוקה
    זה שם חיבה לרבקה, והיא בטוחה בזה לחלוטין.

  31. קוקה זה לא רבקה לרבקה קראו ריביקה קוקה זה שם ולא שם חיבה
    בברכה לבנה פריאנטי

  32. ליוסף ןלבנה ברכות על האתר הנפלא

    בהקשר לשם קוקה ל3נשים במשפחתי נושאות את השם
    קוקה שהוא רותי
    1אחות סבי קוקה זל היתה גרה ברמלה
    2דודתי אחות אימי רותי (ריתה )וגם קוקה
    3אחותי רותי שעד היום בהומור אנחנו קוראים לה
    קוקה
    אם זה חשוב למס 1 ו2 נולדו בנאבל למש חדד מס 3
    אחותי נולדה בארץ

    בת דודתי בשם רבקה (ריקי)ריבקה ואין שום
    תיזכורת לשם קוקה
    ליוסף מנהל האתר שלחתי לך אימייל לפני
    כחודשיים האם קיבלת

    סמי מירושלים בברכת חג שמח לכולם

  33. סמי שלום רב לך!!!
    ברוך הבא לאתרינו "תוניסיה מורשת"
    ויש לך עוד קוקה אחת
    אחות של סבתך חנינה שקראו לה קוקה
    וכן לדודתך ולאחותך קוראים קוקה
    אגב כל הקוקות ניקראו על שם הסבתא רבה שלנו
    אנחנו הנינים שלה
    ואתה בן הנינה שלה שם מישפחתה היה פריאנטי
    והיא היתה נשואה לשלמה פריאנטי
    נישמח לראותך בן גולשינו
    בברכה לבנה פריאנטי
    בשם הנהלת האתר

  34. שלום לכם, עוד בעניין השם:קוקה. לסבתי קראו קוקה והשם הצרפתי שלה היה:אונריאט. במשפחה שלנו, יש נכדות שנקראו רות או רותי – זה כאילו על שם קוקה. לא הבנתי מה הקשר. אולי דרך השם אונריאט שמזכיר קצת את רות. בכל מקרה העלתי את הנושא כי לפי מקור אחד:הסבתא של סבתא שלי(1850) נקראת קוקה ולפי מקור שני, היא נקראה מברוקה/מברקה. לכן חשבתי אולי ששני המקורות צודקים ומדובר באותו שם. אבל אולי לא. חג שמח רות אפשר

  35. יוסי שלום רב,
    שמי ירון יליד הארץ ובן לאלפרד ז"ל יליד
    תוניסיה.
    לצערי הרב לא נחשפתי להרבה מידע אודות משפחת
    אבי מאחר שגם הוא עלה לארץ בגיל צעיר יחסית.
    ידוע לי שם סבי מצד אבי היה אמיל ושם אביו היה
    אברהם.
    אגב שם האח של אבי הינו אברהם או בכינויו
    אלברט ויכול להיות שהוא נקרא ע"ש סבו.
    שאלתי היא האם יכול להיות שהשם קרילה נכתב
    בעבר קארילה והאם ידוע לך באיזה אופן אוכל
    לדעת מידע על משפחת אבי בעבר שכן לא מדובר
    במשפחה גדולה ואיני מכיר כיום נצר למשפחתו.
    בברכה
    ירון

  36. שלום לירון קרילה

    http://www.hebrewbooks.org/39213
    עמוד 7 ב- PDF. מוזכרים שמה עזיזה ומרדכי קרילה.
    אגב השם מופיע בספר בכתיב קארילה.

    http://www.giami-alain.com/mamou/mamou.html

    בברכה

    יונתן

  37. אוזן יצחק

    אנייליד נאבל 1944 גרנו ברחוב שניקרא םיד בן
    עיםה מם 12 שם משפחה אוזן שאינני יודע את מקורו
    שם אימי הו אידה קוםקם שם דודי אחי אימי הו
    פליקם קוםקם היתה לו חנות בםאוק אל באלכה של
    מוצרי זהב וכםף שם אבי הוא אלבר והבינוי שלו
    היה ליגיון אני מחפם מיסמכים בקשר לםבי אבי
    אבי אשר ניקרא יוםף אוזן על תרומתו לקהילה
    ועל פועלו ישנו םיפור שהיה דיין בבית הדין של
    העיר נאבל ודרך אגב אחם לא היזכרתם את פועלו
    של הרב גז אשר היה אחד הרבנים בתלמוד תורה
    שאנחנו למדנו ולימים עלה לארץ והיה רב הכותל
    זהוא

  38. שלום , בקשר לקארילה. בזמנו אלן ג'יאמי פרסם עץ
    שורשים של קרילה, (חוץ מהקרילה שהתחתנו עם
    משפחת מאמו) אבל הוא הוריד אותו לבקשת כמה
    מבני המשפחה.
    אם אתה נחוש לגלות את שורשייך. ישנו המייל של
    אלן ג'יאמי. הוא לא קורא כל כך טוב בעברית אבל
    באנגלית הוא שולט מצויין . אז אתה יכול לכתוב
    לו באנגלית או בצרפתית. אולי הוא שמר את העץ
    ויוכל ענות לך.
    http://www.giami-alain.com/mamou/mamou.html
    בברכה רות

  39. עוד משהו, לירון, בבית הכנסת הספרדים בהר
    הזיתים, אם אני זוכרת נכון, קבורים שם אנשים
    ממשפחת קארילה. הקברים נמצאים מעל הקבר של
    רבי חיים בן עטר ז"ל. כפי שכבר פירסמתי באתר,
    סבתא של סבתא שלי עלתה לארץ מנאבל ב1913 או 1912
    עם אנשים ממשפחת קרארילה . והם היו שכנים שלה
    עד יום מותה

  40. חברי
    לאחר קיום יהדות נבאל ביוזמת יוסי פרי,ובהמשך קיום מפגש מוצלח להדות גאבס,בה השתתפו מאות ועוד רבים שנבצר מהם להיכנס ולהשתתף במפגש המרגש ומיוחד.
    לזה השר סילבן שלום הוסיף כבוד וגם ראש העיר הצעיר
    מאמא תוניסאית.
    בקרוב נקיים במסגרת הפדרציה מפגש מיוחד ליהדות ג'רבא
    ובהמשך מפגש ליהדות ספקס וסוס…..
    בעזרת השם בחודש מאי 2013 מתוכנן להתקיים יום יהדות תוניסיה בישראל בתל אביב,אלפים יוזמנו למפגש זה.
    אנו מקווים שראש הממשלה ואו הנשיא יכבדו את יוצאי העדה וזה לראשונה בישראל.

    פרטים נוספים יופצו לאחר עיבוד ההכנות במסגרת הפדרציה העומית של יהדות תוניסיה.

    נא להיערך ולהתכונן

  41. כתבה מעניינת, אבל הטקסט מוכר לי מאיזה מקום. האם אפשר לציין את המקור, על מנת שאוכל לקרוא שם?
    בברכת חג שמח, וכה לחי על האתר המצויין.

  42. מכלוף מועדים לשמחה.
    תודה על הפרגון.
    חלק מהמאמר לקוח מהספר "בלאד אלפאל וליסמין" אשר אני חיברתי.
    אם יש ברשותך את הספר עיין במאמר המורחב.
    בברכת
    חגים וזמנים לששון
    יוסי פרי

  43. שלום 17.10.2012
    שמי ישראל ברצוני לדעת על שושלת המשפחה.
    אבי שלום מאמו שיוודה לחיים סבי ז"ל כמייש מאמו היו קוראים לו וולד קהווה סבתי זגגיירה ז"ל אביו ז"ל מורדכי מאמו ואמו של סבי יסמינהז"ל דרך הגב הם קבורים בטבריה. אימי שתוודה לחיים שמה דגיריה מאמו
    אבי אימי עמרם מאמו ז"ל סבתי עזיזה ז"ל.
    הורי עלו לארץ בשנת 1956, הורי היו קרובי משפחה "מאמו" ככול הידוע לי משפחת מאמו עסקו במסחר
    עץ השושלת חשוב לי השמח לקבל מידע. כיום אמשפחה גרה בטבריה תודה רבה

  44. ישראל ערב טוב
    ברוך הבא לאתר תוניסיה מורשת.
    לשאלתך רצוי שתציין את העיר ממנה באו הורך, אולי זה יכול לעזור .
    בברכה
    יוסי פרי

  45. שלום, אני סיון מאמו ,הבת של הנין של הבנקאי יעקב מאמו אשר היה קונסול מלך איטליה בתוניסיה וכן היה אביו של יצחק מאמו הסופר שתרגם את "עייט-צבוע" ושל "חיבת ציון" מאת הסופר היהודי המזרח אירופי מאפו. השתתף בקונגרס הציוני הראשון בבזל עם הרצל ב1897 יחד כמלווה של הרב הראשי בוקרא הוא דודדו של סבי יהושוע מאמו נציג בי"תר ונציג הקהילה היהודית בקונגרסים הציוניים בפראג-צ'כיה ובלונדון ב1937 אחותו הייתה בין החלוצות הראשונות שעלו לארץ ב 1930 הייתי רוצה לדעת מה משמעות שם המשפחה ומה מקורה

  46. סיון ערב טוב וברוכה הבאה לאתר תוניסיה מורשת.
    ראשית יצחק מאמו השתתף בקונגרס הציוני בבזל בשנת 1911 והוא בן 19 שנה. יחד עם רבי יעקב אבוקארא זצ"ל.
    לגבי משמעות השם מאמו מערבית הוא ילד קטן תינוק, וכן פרוש נוסף תלמיד צעיר. מוצאה של משפחת מאמו הוא מג'רבה.
    אם יש ברשותך תמונות של בני משפחת מאמו אשמח לפרסם זאת באתר.
    בברכה
    יוסי פרי

  47. שלום יוסי, אבי שהכיר את יצחק מאמו יודע מאביויהושוע שדודו נולד בנאבל כבנו של יעקב מאמו ב1881 בהיותו בן 17 הגיע מברק מהרצל לקהילה היהודית בתוניס כמו גם להרבה קהילות של יהדות המזרח אנו יודעים על אלג'יריה מצרים בולגריה ולאחרונה אף לטהרן שבפרס בה הוא מפציר בוועד ראשי הקהילה לשלוח שני נציגים שייצגו בין היתר את היהדות הצפון אפריקאית ובהיותו מזכירו הצעיר של הרב (וגם המממן) נסעו שניהם בהפלגה לאיטליה ומישם לשוויץ פגשו את הרצל והתרגשו עד לכדי דמעות כידוע הרצל נפטר ב 1904. דוד סבי מאז גידל את זקנו בנוסח הרצל ששימש מודל לחיקוי כי חשבו למלך היהודים . תיעוד על כך נמצא ע"י העיתונאי של מעריב שראיין אותו ברחבייה בירושלים והזמינו לכנסת כנציג חי האחרון של הקונגרס הציוני בשנות ה 60 . למותר לציין שעיתונאי זה היה ספקן מאד לגבי הסיפור שכן מעולם לא שמע שהייתה תנועה ציונית אקטיבית ומגוונת כ"כ בתוניסיה

  48. יוסי פרי

    סיון בקר טוב
    דבריך נכונים לגבי התאריכים. אני יודע מאבי ז"ל שהכירו מנאבל שהיתה תמונה של יצחק מאמו מצולם יחד עם הרצל. אך בכל המקומות שבהם מסופר סיפור שנציגי הקהילה התוניסאית נתלו חלק בקונגרס הציוני כתוב כי הביקור נערך בשנת 1911 אשמח מאוד לקבל אולי מאמר מסודר על דמותו של יצחק מאמו. אולי יש ברשותכם את התמונה המפורסמת הזאת?
    אני יודע שהיה בעבר אתר בעברית של משפחת מאמו אך הוא ירד מסיבות לא ברורות
    בברכה
    יוסי פרי

  49. אציג בפניך 3 עובדות הידועות לי מאבי :
    1. הספרים של יצחק מאמו נמצאים בארכיון הלאומי בירושלים במכון בן צבי ,רק לפני כ 8 שנים נפטרה כלתו של יצחק אשת בנו אשר תרמה את הספר השני למכון הראשון אשר נקרא בתעתיק עברי-ערבי "חוב אל וואטן" (חיבת ציון) .
    דרך אגב שלושת בנותיו של יצחק נפטרו אחת אחרי השנייה בהפרש של שנתיים בפריז בגילאים 99 101 103
    האחרונה נפטרה לפני 4 חודשים האמצעית היא אימו של ג'אמי בונה את אילן היחוסין של המשפחה משנת 1570 האילן נמצא אצלי בבית ,ענף אחד הגיע לג'רבה ממוצא משולב, א.כנראה של כוהני שאיבדו את כהונתם ב. כנראה לפי הכתוב בתלמוד הירושלמי משבט זבולון שבניו הגיעו עם הפיניקים לג'רבה (היא אי-העשבים בספרדית) הענף השני נפלטו כפליטים מספינה רעועה אל מלטה שם הם לא ניצלו מהאינקוויזיציה הספרדית חיו כאנוסים עד שהפכו לבני המקום ממוצא יהודי . אחד מצאצאיהם הוא סר אדולף מאמו מייסד מלטה המודרנית כאשר שדרות מאמו זה הרחוב הראשי בעיר הבירה-וולטה .
    2. בידי אבי תמונה ומאמר על יצחק מאמו בשנתו האחרונה משנת 1966 על ידי עיתון מעריב . שם עמדו לכבודו לאחר שאישש בפני יושב ראש הכנסת נדמה לי קדיש לוז את היותו חבר בקונגרס הציוני הראשון עם תמונות של הרצל ושל חברו מקס נורדאו .
    3. במוזיאון הרצל שבהר הרצל בירושלים שהפך לכעין מוזיאון הציונות נמצאים קרוב למאה תמונות של נציגי הקהילות היהודיות ברחבי העולם . ובתוכם של רב סבי
    לגבי תמונות אם תרצה אני יכולה לשלוח לך באימייל .

  50. Charles BAR TOV

    ראשית זה יהיה מין הראוי שאני אברך את מנהל האתר יוסי פרי על האתר הנפלא שהוא מנהל בעקביות ובהצלחה רבה. יישר כוח!

    לסיוון:
    הרחוב הראשי בבירה וולטה של האי מלטה הינו רח' הרפובליקה. Triq il Republic ו/או Republic Street.

    הרחוב המשני הינו רח' המסחר. Triq il Merkanti ו/או Merchants Street.

    אשמח באם תמצאי לנכון למקם אותי ברחוב ע"ש סר אדולף מאמו שלצערי כנראה פספסתי בביקורי בקיץ האחרון באי מלטה…וחבל.

    באי מלטה: הרחובות נכתבים בשפה האנגלית פועל יוצא של התקופה הארוכה בה נשלט האי ע"י הממלכה הבריטית.
    כמו כן, בכול פינת רחוב מובלט בנוסף שם הרחוב בשפה המלטזית… ערבית טוניסאית מטובלת באיטלקית.

    ליוסי פרי היקר:
    השתתפותו של יצחק מאמו בקונגרס היהודי היה בשנת 1897 כפי שנכתב בגוף המאמר וכן הוזכר וצוין בשנית ע"י הגברת סיוון.

    כותבים נכבדים: יש לדייק בהבאת הפרטים בפני הגולשים, ולו בככדי לשמר את יוקרתו של האתר.

    ליוסי פרי בשנית: תודה לך מקרב לב על שמצאת לנכון לתת במה וחשיפה באתר זה לספר "המפתחות" שאותו אני חיברתי.

    היו ברוכים…!

    שרלו

  51. סיון צהרים טובים
    כבן ליוצאי נאבל יש לי חיבה מיוחדת לכל מה שקשור בתולדות יהודי נאבל ובכללם ליצחק מאמו.
    מאחר והאתר שלי פעיל ומספק מידע לכל דורש ומקורות על תוניסיה בכלל ובכללם גם על העיר נאבל אשמח לקבל כל חומר על יצחק מאמו ועל משפחת מאמו כולל תמונות והכל יפורסם באתר.
    אגב האתר של ג'אמי כבר לא פעיל הרבה מאוד זמן,
    מאחר והאתר שלי הוא בעברית הוא יכול לשמש כמחליף.
    לידיעתך ניתן לראות באתר שקיימנו מפגש של יוצאי קהילת נאבל וכן קיימנו שבת בים המלח. עפ"י התוכניות אנו אמורים לקיים שבת נוספת בשבת הראשונה לחודש יולי.
    אגב לגבי הפיניקים שהם הצורים והצידונים ובני שבט זבולון הם למעשה ממקימי העיר קרטגו במאה ה9 לפני הספירה.והעיר נאבל הוקמה במאה ה11 לפני הספירה

    בברכת חודש טוב ומבורך
    יוסי פרי

  52. שרלו ברוך הבא לאתר .
    תודה על הפרגון, לגבי התאריכם לקיומו של הקונגרס הציוני הראשון ברורים וידועם. אך במספר מקומות שבהם מצוין שנציגיה הקהליה היהודית התוניסאית נטלו חלק ובכללם ר' יצחק מאמו ורבי יעקב אבוקארא מדברים על שנת 1911 ולא ב1897 .
    קבלתי את דבריה של סיון ככתבם וכלשונם, וכן את הערתך בנדון.
    שרלו תמשיך לבקר באתר
    בברכת חודש טוב ומבורך
    יוסי פרי

  53. הוברט מאמו

    לסיון ממשפחת מאמו שלום

    תודה על הפרטים שלא ידועים לנו על משפחת מאמו.

    אבל, נשאלת כאן שאלה על ידי אדון שארל בר טוב שאני מכיר את כל כתבותיו ותגובותיו מהאתרים התוניסאים האחרים.

    כנראה ששארל מכיר את וולטה בירתה של מלטה, ואת לא רואה לנכון לתת פרטים יותר מדוייקים על המיקום של הרחוב אם בכלל.

    יש רחוב כזה בוולטה על שם סר אדולף מאמו בכלל? אז תמקמי אותו ואותנו. אחרת כל הפרטים החדשים שאת מביאה יהפכו לבלתי אמינים בכלל.

    סליחה, אבל צריך להיות רציניים יותר בהבאת כאלה פרטים.

    הוברט מאמו

  54. רוג'ה סממה

    אדולף מאמו – אין רחוב כזה במלטה, ולפי אינדקס המפות העולמי הממוחשב – אין רחוב כזה בכלל בשום מדינה.
    אם יש למישהו אילן יוחסין, לא זה של גיאמי, אז למה לא לחשוף אותו לכולם? למה לכלוא מידע שמעניין רבים מהמשפחה המפוארת הזאת?

  55. אדולף מאמו קיבל תואר סיר מהמנדט הבריטי ששלט באי מלטה . ידיד של סבי ביקר בוולטה הבירה נדמה לי ב1965 עם רצונה של מלטה לקיום יחסים דיפלומטיים בין 2 המדינות . ידיד זה שהיה עורך דין אישי ופוליטי של נשיא תוניסיה בורגיבה ששלט בארצו קרוב ל40 שנה .ב1964 לערך נמלט העורך דין הזה ששמו מאיר בליטי לפריז והגיע לישראל כאן התקבל בזרועות פתוחות על ידי רה"מ לוי אשכול שלאחר שנתיים מינה אותו כשופט בבית המשפט של עזה עם כיבושה במלחמת ששת הימים, לאור היותו שולט גם במשפט הערבי-מוסלמי וגם בשפה הערבית . הוא זה שסיפר לסבי אודות אדולף מאמו שהיה בין מייסדי הרפובליקה המלטזית החדשה. אדולף הינו גוי אך ממוצא של יהודים אנוסים ומה שנקרא על שמו זו השדרה במרכז העיר. אך לא בעיר העתיקה . כשביקר אבי במלטה ב2004, מנהל בית המלון שבו הוא שהה חזר ואישש עובדה זו על משפחת מאמו במלטה . ואמר לו שבעיני המלטאים משפחה זו נחשבת למשפחה הידועה ביותר באי.

    לגבי אילן היוחסין שברשותנו הוא לא נעשה על ידי ג'אמי אלא נערך ועודכן וחודש בראשית שנות ה30 של המאה הקודמת ע"י יצחק מאמו שחי בירושלים מאז. בנו ד"ר אבנר מאמו שהכין את הדוקטורט שלו לכימיה בברלין שלח לנו העתק של האילן ב1970(אין קשר, בין אביו של אבנר מאמו שנפטר בינתיים שנה שעברה בפריז , לבין יצחק מאמו הידוע זה שהשתתף בקונגרס הציוני הראשון בבזל )הגם שהייתה ביניהם קרבת משפחה הדוקה .
    אנקדוטה נוספת למשפחת מאמו מנאבל מובאת להלן :
    בן דודו של יצחק מאמו נקרא הנרי מאמו אשר הינו בן אחיו של יעקב האב של יצחק ,הלוא הוא מייסד הבנק של נאבל והעניק הלוואות כספיות גדולות לסוחרים הערבים בסביבה,כמו גם למתישבים הצרפתים הטורקים והאיטלקים שהגיעו לשם במאה 19 . לימים נשלח הנרי מאמו לצרפת שם קיבל דוקטורט ברפואה ולבסוף הפך לפרופסור מין המניין באונברסיטה של פריז, במשך הזמן עם גילוי רפואי חשוב ביותר מצידו הוכרז כאחד ממאה הרופאים הגדולים של ההיסטוריה של צרפת . תחום גילויו היה בחקר הכליות והאינדוקרינולוגיה בכלל פרופסור מאמו נפטר לפני 3 שנים בן 102 . אחיו ג'רר מאמו הצעיר ממנו שפנה לעסקים חי עדיין בן 103 . בנו של הנרי מאמו הפך לרופא אף הוא , וסיים משרה של 5 שנים האחרונות של כרופאו האישי של נשיא צרפת הקודם סרקוזי .

  56. שלום לכולם.
    קודם כל, האתר של אלן ג'יאמי חי וקיים!
    ויש תמיכה בעברית.
    http://www.giami-alain.com/mamou/accueil.htm
    לגבי האתר שהיה קיים בעברית. הקים אותו אביגדור(אבי) מאמו ז"ל, שנהרג בתאונת דרכים ב 2005.
    זה היה אתר עם עץ די מצומצם ועד לא מזמן, האתר הופיע בתוך האתר של אלן. בכל מקרה, כל השמות נמצאים התוך העץ של אלן ג'אמי.
    יוסי, להעלות עץ משפחתי כל כך גדול כמו מאמו
    (ובקרוב הוא יגדל) צריך תוכנה מיוחדת. אי אפשר להסתפק בתרשים.
    לכן נראה לי שעדיף להציב קישור לאתר של אלן.
    שבוע טוב רות

  57. רוג'ה סממה

    שאלה לגברת סיון –
    האינפורמציה שאת מעלה כאן יוצאת דופן בפרטיה.
    מה המקור לכל המידע הזה, האם יש פרסום רשמי, האם תוכלי לשתף אותנו בכל האינפורמציה?
    תודה

  58. הרבה שנים הייתי מלטזי, ואני יכול להעיד בצניעות רבה שלא נתקלתי מעודי בשם ממו או מאמו במלטה.
    בכל אופן, אני מצרף לכם את הרשימה הרשמית השלמה של כל שמות המשפחה במלטה, נכון לשנת 2013.
    מסתבר שיש אחד בשם mamo…

    List of Maltese Surnames Abdilla, Abela, Adam, Adami, Agius, Alagona, Alard, Albanese, Albano, Albertis, Alessandro, Alessi, Alfard, Alferan, Algaria, Allegritto, Aloisio, Altair, Amadeo, Amaira, Amairo, Amato, Ambrogio, Amico, Amodeo, Amore, Anastasi, Anguillone, Annati, Antignolo, Antonelli, Apap, Aquilina, Aragona, Ardoino, Arena, Armellini, Armenia, Arnaldo, Arnold, Arpa, Arrigo, Asciak, Assenso, Assenza, Astarita, Asti, Attard, Attardo, Audibert, Auola, Aveta, Axiaq, Axisa, Azzarello, Azzilla, Azzopardi, Bajada, Balbi, Baldacchino, Balzan, Balzano, Barbara, Barbaro, Barbera, Barberi, Barbiere, Barbieri, Bardon, Barra, Bartoli, Bartolo, Battaglia, Battaille, Beck, Bellanti, Bellia, Bellizzi, Bellotti, Belluti, Benaglia, Bencini, Benett, Benjacar, Berido, Bernard, Bezzina, Biancardi, Bianchi, Bianco, Biasini, Billion, Binett, Bione Boffa, Bologna, Bonaci, Bonanno, Bonavia, Bonavita, Bondin, Bonell, Bonello, Bonett, Bonici, Bonnet, Bonnett, Bonnici, Bons, Borda, Borg, Born, Borne, Borria, Bosco, Bosio, Bourgion, Bres, Brest, Brincat, Briffa, Brignone, Bruno, Bugeja, Bugelli, Buhagiar, Burlo, Busietta, Busuttil, Buttigieg, Cachia, Caffari, Calafato, Calafiore, Calamatta, Cali, Calleja, Callus, Camenzuli, Camilleri, Cannataci, Carabott, Carbonaro, Carbone, Caracas, Cardona, Caruana, Casan, Cascun, Casha, Casolani, Cassar, Cassia, Castagna, Castaldi, Castelletti, Castillo, Catania, Catro, Cauchi, Cavaretta, Cavarra, Ceci, Cefai, Cefalo, Ceravolo, Cesal, Cesareo, Chapelle, Chetcutti, Chevalier, Chircop, Ciancio, Ciantar, Ciappara, Ciarlo, Ciccalo, Cilia, Cini, Cipriott, Coleiro, Colonna, Consiglio, Conti, Coppini, Cordina Cortis, Cost, Costa, Cousin, Cremona, Crescimano, Crescimanno, Criminale, Crispo, Cristiano, Critien, Cumbo, Curmi, Cuschieri, Custo, Cutajar, Cutruffo, Cutugno, Dalli, Dalmas, D'Amato, D'Amico, Dandria, Danza, Darmanin, Darmenia, De Barro, Debarro, Debatista, De Battista, Debattista, Debono, Decandia, De Carlo, Decarlo, De Caro, Decaro, De Celis, Decelis, De Cesare, Decesare, De Domenico, Dedomenico, Defournier, De Fremaux, Defremaux, De Gabriele, Degabriele, De Gaetano, Degaetano, De Giorgio, Degiorgio, De Giovanni, Degiovanni, Deguanez, Deguara, Deidun, Delali, Delia, Delicata, De Lorenzo, Delorenzo, De Lucca, Delucca, Demajo, De Manuele, D'Emanuele, Demanuele, De Marco, Demarco, De Maria, Demaria, De Martino, Demartino, De Micoli, Demicoli, Denaro, Denicola, De Pares, Depares, De Pasquale, Depasquale, De Petri, Depetri, De Piro, Depiro, De Sain, Desain, Desalvo, De Sayn, Desira, Despot, Despott, Diacono, Diamantino, Diedo, Dimech, Dingli, Dolivier, Doublesin, Doublet, Drago, Duca, Dupont, Ebejer, Efner, Ellul, Engerer, England, Enriquez, Erardi, Esposito, Eynaud, Fabri, Facciol, Faenza, Falzon, Famularo, Fantino, Faraci, Farina, Farr, Farrigiani, Farrugia, Fasanelli, Fauzza, Fava, Fedele, Felice, Fenech, Fernadez, Ferrante, Ferreri, Ferriggi, Ferris Ferro, Figera, Filetti, Filletti, Fiorentino, Fiorini, Fiteni, Flamingo, Fleri, Flores, Florida, Floridia, Fontana, Formosa, Forno, Francalanza, Francica, Franco, Friggieri, Fsadni, Fournier, Gabaretta, Gabarretta, Gabriele, Gaetani, Gafa, Gaffiero, Galdes, Galdies, Galea, Galizia, Gallo, Gambin, Ganado, Gargani, Gargin, Garrone, Garroni, Garzia, Gasan, Gasciulli, Gatt, Gatto, Gauci, Gellel, Genovese, Genius, Gerada, Geraldi, Gerardi, German, Ghio, Giacomotto, Gialanze, Giammalva, Giardino, Giardina, Giglio, Ginies, Ginius, Giojoso, Giordano, Giodimaina, Giorgio, Giudica, Giudice, Giusti, Glavina, Glevau, Gouder, Gravagna, Gravina, Gravino, Grech, Grilleet, Grillo, Grima, Grimaud, Grioli, Griscti, Grixti, Grungo, Gruniet, Guerrera, Guillaumier, Gulia, Gusman, Haber, Herrera, Hili Huber, Hyzler, Imbroll, Inglott, Inguanez, Ittar, Izzo, Labadie, La Bordon, Laferla, Lagana, Lagriscti, Laivira, Lando, Lanfranco, Lanzon, Lapira, La Porta, La Rosa Larosa, Laspina, Lateo, Latteo, Lauron, Laus, Lavera, Laviera, Lazzari, Lazzarini, Le Brun, Lebrun, Leonardi, Leonardini, Leonardis, Leone, Letard, Levanzin, Lia, Libreri, Lisano, Locano, Lombardi, Lombardo, Lopez, Lorino, Losco, Lubrano, Lucchese, Luchero, Lupi, Madiona, Maempel, Magri, Magro, Maistre, Malfiggiani, Mallia, Malosa, Mamo, Manara, Manche, Manduca, Mangani, Mangion, Mannarino, Manzoni, Marchesan, Maresca, Marguerat, Mariani, Marmara, Martin, Martino, Martorello, Masco, Massa, Matrenza, Mattei, Maurin, Mazzelli, Medati, Meilak, Meilaq, Meli, Mercieca, Merino, Messina, Metropoli, Metrovich, Micallef, Miceli, Michele, Mifsud, Miggiani, Milanese, Miller, Minaldi, Mintof, Mintoff, Mirabelli, Mirabita, Mirabitur, Mirasole, Mirasuli, Misura, Mizzi, Molinari, Mompalao, Montalto, Montano, Montebello, Monteforte, Montesin, Montezin, Montfort, Moore, Moroni, Mula , Muscat, Musci, Musu, Nabili, Naici, Nais, Naizer, Nani, Napoleone, Naudi, Navarro, Natale, Nax, Niceforo, Nicolai, Nicolas, Nicosia, Nuner, Nuzzo, Odoart, Oletta, Oliva, Olivier, Olivieri, Oliviero, Ondini, Onofrio, Opertis, Orlan, Orland, Orlandez, Orlando, Ortina, Pace, Padovani, Paias, Palma, Palmier, Pampanella, Pandolfino, Pantalleresco, Panzavecchia, Papagiorcopolo, Papagiorcopulo, Parascandalo,Paretti, Pariente, Paris, Parisi, Parlar, Parnis, Parodi, Parretti, Parteca, Pasquina, Patiniott, Pavia, Pellegrini, Pellerano, Pellicano, Penza, Peralta, Peresso, Perez, Perini, Periolo, Perisco, Perisso, Perotti, Perrett, Pesci, Petit, Petralita, Petre, Petrone, Petroni, Petruzza, Piccinino, Piot, Pirera, Pirotta, Pisani, Piscopo, Pitre, Pizani, Pizzuto, Podesta, Polidano, Pollacco, Pons, Pontegue, Pontremoli, Ponz, Porsella, Portanier, Portelli, Portughes, Portughese, Preca, Presciani, Preziosi, Psaila, Puglisevich, Pulis, Pulito, Pullicino, Pulo, Quattromani, Querci, Quintana, Quintano, Quirinale, Rabanti, Radmilli, Raffaele, Raggi, Raggio, Randon, Randun, Rapa, Rapinett, Rata, Rausi, Ravani, Re, Rebgha, Refalo, Rei, Reynaud, Ricca, Riccardi, Rigo, Rigord, Rigos, Ringano, Rioli, Riolo, Ripard, Risiott, Rizzo, Robert, Robinich, Robles, Rocco, Rodenas, Roggero, Role, Rolini, Romano, Romato, Romolo, Roncali, Rosignaud, Ross, Rosselli, Rossetti, Rossi, Rosso, Roull, Ruggier, Rull, Rutter, Sabatier, Saccasan, Sacco, Saetta, Sagnano, Saguna, Said, Saidon, Sajan, Sajjan, Salerno, Saliba, Salinos, Salomone, Salvaloco, Sammut, Samuel, Samuele, Samut, San Filippo, Sant, Sant'Angelo, Santa Sofia, Santucci, Sapiano, Sapienza, Saraceno, Saracuna, Saraga, Sare, Sarreo, Satariano, Saura, Savona, Scalpello, Scaricordi, Scarlata, Scarpello, Sceberras, Schembri, Schiano, Schiavone, Schieda, Schinas, Schranz, Schumacher, Sciberras, Scicluna, Scifo, Sciortino, Sciriha, Scolaro, Scolesi, Scopinich, Scordato, Scorfa, Scorfna, Scotto, Segond, Seguna, Seichel, Seicher, Seisun, Selvatico, Semini, Seracino, Seralta, Serge, Serieux, Serpina, Serra, Serracino, Sesino, Sevasta, SeychelL, Sghendo, Sillato, Simiana, Simler, Sinclair, Sinerco, Sirocca, Sisner, Sison, Slythe, Smith, Soler, Solimella, Somerville, Souchet, Souchett, Spadaro, Spagna, Spagnol. Spagniol, Speranza, Spiteri, Sposito, Stafrace, Staines, Starita, Stefanin, Stellini, Stieni, Stilon, Stivala, St.John, Storace, Stuzzin, Struzzini, Suain, Suban, Suda, Sultana, Surdo, Susani, Susano, Swain, Tabone Tagliaferro, Talavera, Taliana, Tanti, Tarroglia, Tarssia, Tartaglia, Taylor, Tedesco, Tellus, Terreni, Terribile, Testa, Testaferrata, Teuma, Theuma, Thewma, They, Tirchett, Tirekett, Tiroll, Toglia, Toledano, Toledo, Tolossenti, Tomani, Tomasi, Tonna, Torpiano, Torregiani, Torreggiani, Torrepiano, Torres, Tortell, Tragalione, Tramblet, Trapani, Travisano, Trenciant, Trevisan, Triesten, Triganza, Triolo, Trionfi, Triosi, Troise, Troisi, Tumblett, Turcis, Turkett, Ubaldini, Ullo, Urpani, Utrana, Uzzino, Vaccaro, Valente, Valenti, Valentino, Valenza, Valenzia, Valenzin, Valletta, Vanuolo, Vasco, Vassallo, Velesco, Vella, Ventura, Verzin, Vial, Vincenti, Viola, Violante, Virtu, Visanich, Visinch, Vitale, Vizzari, Volpe, Wettinger, Wirth, Wismajer, Wismayer, Wizzino, Xabica, Xerri, Xiberras, Xiriha, Xrieha, Xriha, Xuereb, Zagami, Zahra, Zammit, Zampa, Zarb, Zerafa.

    Joseph Borg – Copyright ©

  59. הוברט מאמו

    אני חושב שצריך לקחת את כל המידע שמביאה הגברת סיון ללא שם משפחה בערבון מוגבל.

    הכל מבולבל בלי סדר של פרטים מכל מיני תקופות לא ברורות.

    אני בדקתי על ולטה פרטים, ואין שם עיר עתיקה ועיר חדשה.ולטה יש רק עיר אחת היסטורית מזה מאות ואלפי שנים תלוי איזה בנין ואיזה רחוב בנו ומתי.

    כל אחד כאן יכול להביא סיפורים של האבא והסבא והחבר של החברה של סבתא. אני חושב שיש כאן יותר קישקושים ממידע אמיתי ומבוסס.

    שארל בר טוב העלה את נושא הרחוב על שם סר אדולף מאמו שלא קיים ומשם הכל מתגלה על המידע של הסיפורים המתגלגלים.

    הוברט מאמו

  60. שמי הוא סיון מאמו .
    כפי שציינתי יעקב מאמו שנקרא במשפחתי בבא קיקי הוא אביו של יצחק מאמו ונונה שמחה אחותו ,היא רב סבתי
    סבתא שמחה הייתה נשואה לרב דוד שהשאיר אותה אלמנה צעירה בהיותה בת 40 לערך והיא לא נישאה מאז .
    רבי דוד היה גם הוא בן לענף משפ' מאמו מנאבל .
    ב1946 היא עזבה את ילדיה בתוניס ועלתה לארץ ישראל .חיה עם אחת מבנותיה שעלתה ב 1932 וגרה ביפו (קלמנס,עופרה) לימים שטרן .
    ומ1956 גרה עם בת אחרת באשדוד שם נפטרה ב1963.
    לגבי משפ' מאמו יש אומרים /שהשם בא מהמילים "מים הוא" ואנו יודעים שהוא נפלט מספינה בקרבת מלטה,והגיע או נפדה כשבוי ע"י הקהילה היהודית בג'רבה בסביבות 1530 . חלק אחר נשאר במלטה וברבות הימים החיים היהודים שם נשחקו ע"י האינקווידציה הספרדית ושליחיה. דרך אגב,אחד מגדולי ישראל שברח לאיטיליה מספרד והיה גאון בקבלה ובתורת הסוד הגיע לרומא וניסה לשכנע את האפיפיור לבטל גזרות נגד יהודי דרום איטליה וסיציליה , ללא הצלחה ניסה כאילו לגייר את האפיפיור ולשכנע אותו בצדקת ישראל מול הנצרות . נרדף אחרי הכמרים שניסו להורגו אז מצא מפלט באי מלטה . גם לשם הגיעו שליחי האינקוויזציה והאפיפיור ולכן נמלט משם לאחד משני האיים הקטנים הרחוקים כומינו או גוזו הקטן מבין שניהם הררי נטוש קירח מלא טרשים עם חרובים תאנים וכמעט בלי מים שם חי 6 שנים ונפטר אך הספר שהשאיר הוא אחד מהידועים בתורת הסוד על האותיות והקבלה הלוא הוא "הרב אבולעפיה" .
    גם אחד מראשי ממשלותיה של מלטה אשר נקרא "דום מינטופה" היה חצי יהודי מצד אימו ממוצא תורכי .

    לגבי וולטה עד כמה שידוע לי יש בה שכבות ורבדים חלק מאוד עתיק ,חלק שנחרב, ונבנה מחדש .חלק מהתקופה האנגלית, וחלק מודרני. אני מתכוונת לא לרובע העתיק ,לאזור של הכנסיות הגדולות או של הרחוב המסחרי הגדול שחוצה את העיר שהייתה אולי מוקפת חומה עד לים ולנמל ,אלא בסביבתה ההתפתחותית החדשה יחסית ,קרוב לשנות ה 60 .

  61. היי סיון, אכן ידעתי שאת קרובת משפחתי ועוד יותר קרובה ליונתן מאמו שגם הוא מתארח באתר זה לפעמים.
    דוד מאמו היה אח של אליהו מאמו, האבא של סבתי קוקה אונריאט. אני אשמח אם תצרי איתי קשר. את יכולה לבקש מיוסי את המייל שלי. אני אשמח. גם לי יש עץ משפחתי ישן שרשום עליו שם המוסר: יצחק בן יעקב.
    לגבי השאלה של מר סממה:
    אם יש למישהו אילן יוחסין, לא זה של ג'יאמי, אז למה לא לחשוף אותו לכולם? – אז בבקשה תשובה: לפרסם מידע מקיף באינטרנט גוזל זמן. במיוחד רשימת שמות ושורשים. לא כולנו פנסיונרים. אז לאט לאט המידע מטפטף. בברכת חג פסח שמח וכשר!
    רות

  62. Charles BAR TOV

    בעניין האיים הקטנים הכפופים ללאי מלטה:

    גוזו Gozo הינו הגדול יותר והוא מאוכלס. יש בו אתרים מדהימים ביופיים.

    קומינו Comino הוא הקטן יותר ושומם לחלוטין למעט התיירים הנכנסים ויוצאים מהאי בשעות היום. אבל, המבנים היחידים הקיימים עליו הם… מנזר, תחנת משטרה ומלון המיועד לחובבי הצלילה עם חוף בעל יופי שמיימי.

    אכן האי קימונו הוא אי עם צמחיה עבותה ופראית בחלקו ותְרָשִים בחלק הנותר. באי קימונו קיימת "הלגונה הכחולה שהיא מהממת ביופיה… גן עדן ממש למי שלא היה עדיין בגן עדן….ועוד כהנה וכהנה…

    רחוב על שם אדולף מאמו באי וולטה..? נכון למאה ה – 21 לא קיים כדבר הזה…!

    אחת הדברים המחרידים במלטה שצד את עיניי היה: מבצרים עם חדרי עינויים מחרידים. הדבר מהווה אטרקציה תיירותית מאין כמותה. דבר שלא רואים כמעט בשום יעד תיירותי אחר בעולם.

    בסוף דבר, שלטונות מלטה עוד יתגמלו אותי על יחסי הצבור שאני מפיץ להם ברבים.

    כול המידע החדש על משפחת מאמו: ראוי ונושא למחקר של משפחת מאמו.

    ליצחק מאמו קראו בנאבל כך: "ש'חגו מאמו"… ותו לא…!

    לרות: עיינתי כאן בשאלה שלך, של סמי מירושלים ושל יתר שאר המגיבים.
    קוקה = קוקינה = הנרייט.

    למנהל האתר ולכול הגולשים: חג פסח כשר ושמח.

    שרלו

  63. סימון טאויל היקר
    כתבת רשימה של שמות משפחה הקיימים במלטה ובהם מאמו ,האם אפשר לברר באשר לתולדות משפחה זו במלטה ?
    כשאבי שהה שם אמרו לו לגשת לכנסייה המרכזית שם יש מודעות ורשימות של מקורות בעלי אותם שמות משפחה ,היתה אפילו שמועה שהשם מאמו במלטה במקורו שייך למסדר אבירים שהגיע לאי בהתנדבות כדי להגן על מלטה בקרב הימי הגדול נגד הצי הימי של הסולטן העותמאני שראה בכיבוש מלטה קרש קפיצה לאיטליה ולאירופה. אמרו לו שכנראה אילו אבירים שהגיעו מפינלנד . האם ידוע לך אפשרות לברר בכיון הזה ?
    אבי מצא שמות משפחה יהודים מוכרים קלאסיים שקיימים גם בתוניס ובהם צרפתי ובלמטה זה נקרא אצרפתי ולא מצאתי אותם ברשימה שהצגת . מהיכן השגת רשימה זו ?

  64. גבריאל חדאד

    שלום לכל התוניסאים.

    אני רוצה להתיחס למידע שמביאה כאן הגברת סיון מאמו. הכל טוב ויפה. אבל, הכל מבולבל בלי סדר כרונולוגי, קצת מכל דבר ותקופה, ועם דמויות לא מוכרות, ואנשים שלא שמענו עליהם בעבר במורשת יהדות ,תוניסיה.
    צריך קצת לעשות סדר בדברים, בתאריכים ובאירועים.
    סליחה! ברגע שיש נתון אחד לא מדויק, אז הכל הופך להיות לבלתי אמין.
    כיליד ג'רבה אני לא מקבל כאן את רוב הדברים שהם חסרי בסיס וללא סימוכין.
    חג שמח.

  65. לגב. סיון מאמו הנכבדה,

    זו רשימה רשמית של שמות משפחה הרשומים במשרד הפנים במלטה, נכון לסוף 2012 (מלטה קטנטנה,מספר תושביה קטן ממספר תושבי ירושלים).

    שמות עוברים שינויים במשך הדורות, ואולי יש רמז לשם אצרפתי בשם Azzopardi, אבל זה רק ניחוש.
    אני חושב שהעניין חשוב לך ומסקרן אותך, אך יש להבחין בין עדות שמועה/שמיעה, שאין לה ביסוס מלבד זיכרון אנוש, ולכן היא כמעט נטולת ערך, לבין עדות מלווה במסמכים, ואפילו "דבר מה" נוסף.

    לפיכך, הסיפורים שסיפרו לך יכולים להיות נכונים, אבל בהיעדר הוכחה…יש בעיה. לדוגמא, אם מאמו אחד קיבל תואר "סיר" – ניתן לאמת זאת בשגרירות בריטניה, אחר קיבל תואר דוקטור? ניתן לאימות באוניברסיטה של פאריז וכיוצא בזה.

    אגב, הרישום על פי ספרי הכנסייה נחשב לראייה חזקה מאוד, בגלל הדיוק, הכרונולוגיה, והשתמרות המסמכים.

  66. לגבריאל חדד ומר טאויל היקרים
    אינני כותבת לכם מאמרים שאמורים להיות בסיס למחקר מדעי כלשהוא ואינני מתכוונת לגשת לשגרירות הצרפתית כדי לבדוק האם האח של רב סבי היה פרופ' לרפואה . הוא היה ,אבי הכיר אותו. הוא קיבל פציינטים . והקריירה שלו נסקה מעלה מעלה ,כמובן שאם הנקודה הזו מעניינת תוכלו לבדוק זאת בעצמכם כמו שאמרתם, או בשגרירות צרפת או באוניבסיטאות בפריז וכמובן בפקולטות לרפואה . אני בעצמי סיפרתי לכם תולדות משפחה מעדות ראשונה ולא חשוב לי לצורך זה בדיקת מסמכים כל שהם . אך רציתי לעורר סקרנות ועניין כפי שציינתי שחלק מהדברים הם אנקדוטות משפחתיות . לגבי הג'רבאים אשר היו בשליטת הספרדים כמאה שנה (המלך קרלאוס -לבית בורבון) זו עובדה היסטורית . בטולדו שבספרד נמצאת אנדרטת הניצחון של כיבושי ספרד בצפון אפריקה ובמפורש נאמר בה של תוניסיה . לגבי מוצא הג'רבאים שחיים באי הוא נקרא שנים רבות אי הכוהנים אשר נחשבו ע"י שאר התוניסאים הלא ג'רבאים ליהודים חרדים בדתם יותר מן השאר ,וזאת בשל קפדנותם ודבקותם .ידוע כשהתחיל שלטון צרפת במרחבי תוניסיה ב1880 (הסכם הכניעה של הבי =דוכס תורכי נציג השלטון העותמנאי,הלוא הוא 5הסכם "בארדו" הידוע ) החלה ההשפעה וההתפשטות של השלטון הצרפתי גם באמצעות החינוך ,ההשכלה והשפה הצרפתית מלבד ההממשל השיטור וההחלה של החוק הצרפתי .וכך קרה שהקהילה היהודית קיבלה זאת ברצון ,בהדרגה ולבסוף בהתלהבות אך בצדק או שלא , ואולי גם בראיית הנולד דחו מנהיגי הקהילות בדרום הרחוק של תוניסיה ובינהם ג'רבה כמובן, בשתי ידיים את הסכמתם להשתלבות במרחב התרבותי הצרפתי ורובם הגדול המשיך לשלוט בערבית ברחוב ובעברית בבית .לימים ההתבוללות פשטה בצפון ולא חדרה לדרום עד להעלייה הגדולה לא"י.
    לגבי מוצא היהודים הג'רבאים שנחשבים ליהודים "כמעט ילידים" זאת משום שהם אינם נחשבים לספרדים או לפורטוגזים או לאיליאנים כמו במרכז תוניסיה שאף הייתה בה קהילת יהודי איזמירנים שבאו מאיזמיר שבתורכיה ואפילו מאות בודדות של יהודים אשכנזים שברחו מהפרעות ברוסיה . יהודים מקוריים אלו הגיעו לאי אולי אפילו מבית ראשון יחד עם הפינקים שהיו שכינהם בצפון ושהיו יורדי ים מנוסים כמו שבט זבולון ששכן בגבולם והרי סימלו אונייה . ראו זאת בבקשה בתירגום של התלמוד הירושלמי לעיברית הבלתי נשלם של פרופ' עדין שטיינזלץ .

  67. Charles BAR TOV

    ל.."סיוון",
    * את מביאה כאן מידע רב תכליתי וחדש. החברים הנכבדים ביקשו מימך לצרף סימוכין…ותימוכין… שיחזקו את הבסיס לדברייך
    * על פי דברייך את מבהירה: "אני כותבת את מה שסיפרו, מעדות שמיעה. … מי שלא מאמין לי שילך לבדוק".
    * אני בדקתי את נושא הרחוב ע"ש סר אדולף מאמו בעיר וולטה בירת האי מלטה. אין סר, אין רחוב, והשדרה המרכזית ושכנותיה נושאות שמות אחרים.
    * "סיוון"…! את לא עונה כאן לבקשת הגולשים
    שהסיפורת שלך מעניינת אותם. בכול זאת מדובר כאן על מורשת.
    * במידע שאת מביאה כאן את טלטלת את משפחת מאמו מפינלנד בצפון עד לז'רבא בדרום… אולי בבוא העת תחדשי לנו במידע שיזלוג עד לאנטארטיקה…?

    *שרלו

  68. יעקב לקייה

    קראתי בעניין את המיילים ובעיקר של סיון, ואפשר לומר שכבודה במקומו מונח, אבל נראה לי שחבל על כל התייחסות לדברים שהיא מביאה – הכול נשמע כל כך מפורט ועשיר ומעניין ומרתק, אבל אין שום הוכחה לכלום. "שמעתי מ…" זו לא הוכחה.
    על זה אפשר לומר בטוניסאית מדוייקת –
    "שכון תלע לקבר וזב אל חבר"
    ראיתי גם שסיון מבקשת פרטים אבל היא לא מנדבת כלום – לכו תחפשו היא אומרת, טוב זו זכותה, וזכותנו לא להגיב לה יותר, ושיהיה לכולם חג שמח וכשר.

  69. בשורה האחרונה בתגובתי הקודמת צריך להיות: "אנטארקטיקה" ולא כפי שנכתב.

    שרלו

  70. שלום לכולם
    ראשית לרות אשמח אם תשלחי לי את האי מייל שלך .
    שנית רציתי להבהיר לגבי המידע על סיר מאמו שמקור משפחתו הוא מפינלנד גם מר טאויל הביא לפה רשימת משפחות ממשרד הפנים המלטזי ובו צוינה משפ' מאמו . וכשאבי ניגש למשרד זה שלחו אותו לברר את שמות המשפ' המייסדות המקוריות של האי ופקידים אלו ציטטו מצד הכנסייה על היות משפ' מאמו מוכרת להם מאות בשנים באי זה ועל סברה של מסדר אבירים שהגיע אליו. אם הם אמרו זו כסברה מה לי כי אלין ?
    בכל אופן אני שבה ומבהירה שלפי אילן היוחסין שבידי מאמו הגיעו לתוניסיה מהאי ג'רבה לפני כלמעלה מ450 שנה . אני לא עורכת מחקר מדוקדק והתימוכין שהינם בידי הם בלבד: 1 רק אותו אילן יוחסין
    2 צילום של יצחק מאמו שבערבית תוניסאית נקרא שחגו עם הצירים האחרים של הקונגרס הראשון בבאזל. (אגב בנאום האחרון של ביבי אל אובמה הוא ציין בגאווה היותו נכד לאחד הצירים הראשונים שהיו בבאזל )
    3 כתבה של עיתונאי מעריב שמפרט את הפגישה עם דוד יצחק שכנסת ישראל עמדה לכבודו והכירה בו. ותו לא !
    לסיום אני מברכת את כל הגולשים הנאמנים בברכת חג שמח וכשר !

  71. ליוסי פרי ולכול הגולשים שלום רב,

    * ברכות על הפעלתו מחדש של האתר.

    * נ.ב. משום מה לא ניתן להיכנס לאתר באמצעות הדפדפן של גוגל כרום. היום, ממש במקרה ניסיתי באמצעות הדפדפן של האקספלורר וזה צלח. אוליי ישנם עוד הרבה כאלה שכמותי.
    לפי התאריכים של התגובות – האתר חזר לפעול מזה כחודשיים ימים.

    * נשמטו הרבה תגובות מהחודשים האחרונים במתכונתו הקודמת של האתר, לרבות התגובות על נאבל שהיא Neapolis , ואיזכור האירוע של רציחתו של מורי ורבי: רבי ציון ז"ל מהכותאב בעיר בנאבל.

    * המשך דרך צלחה.

    שרלו

    • שרלו ערב טוב
      האתר עדין לא שב לפעילות מלאה.
      עדין יש מספר בעיות ואנו מטפלים בזה.
      לגבי התגובות החסרות נראה לי שהם פשוט נעלמו לנו.ולא ישובו עוד.
      אשמח אם תשלח לי מאמר על רבי ציון זצ"ל ואני העלה אותו לאתר בשמחה.
      בברכה
      יוסי פרי

  72. * נאבל- Nabeul: היא עיר הבירה של מחוז ה – Cap Bon.

    * חמאמת -Hammamet : עיר קָיִט הנחשבת בטוניסיה והעיקרית בחבל ארץ המכונה – Cap Bon. שוכנת במרחק של כ – 12 ק"מ מדרום מערב לנאבל.

    * בחמאמת התגוררו חלק קטן ממשפחת חיון הענפה. בכול מרחבי העיר חמאמת לא היו לכאורה בתי כנסת לרווחתה של הקהילה היהודית הקטנה שהתגוררה במקום. היות וכך, בני משפחת חיון שהתגוררו בעיר חמאמת היו מגיעים בחגים ובמועדים לעיר נאבל בכדי להיות בקרבת הקהילה היהודית במקום, זאת בכדי להשלים מניין, ולהתפלל במחיצת אחיהם היהודים. לחלקם היו בתים משלהם גם בעיר נאבל, והאחרים התארחו אצל קרובי משפחה. היו גם כאלה שהתאכסנו בבתי המלון הפזורים בקרבת חוף הים של נאבל.

    * הדבר נודע לי מאחד מבני משפחת חיון המתגוררים במושב פְתַחְיָה, ובעבר התגוררו בחמאמת.

    שבת שלום

    שרלו

  73. It's going to be end of mine day, except before end I am reading this great paragraph to increase my experience.|

  74. We invite you and your family to Beth Jacob, a diverse congregation that is caring, inclusive and committed to Jewish Tradition and Am Yisrael. To learn more about our many programs and services, peruse this website, or even better, stop by in person! Telephone: 310-278-1911 or email: info@bethjacob.org.

  75. קובי יטבת יעקב טיבי

    .אבי שלום טיבי ואימי אידה לבית גז עליהם השלום. הייתי בן 4 חודשים כשעלינו. מענין אותי לקבל ולתרום באתרכם לפני יומיים חגגתי 65 .

    • קובי ערב טוב
      ראשית תודה על ההצעה אנו בני מש' פריאנטי מתחזקים את האתר באופן עצמאי ב"ה.
      אך נשמח לקבל ולפרסם תמונות אם יש בידך באתר, אם תרצה לכתוב מאמר או דבר דומה נשמח לפרסם באתר.
      אתה מוזמן לבקר באתר באופן תדיר לכתוב ולהביע דעה בכל תחום.
      בברכה
      יוסי פרי

    • היי שלום יעקב טיבי, שמי מרדכי אני הכרתי את האבא שלך הוא בן דודי האם אתה האחיין של יצחק טיבי המתגורר בארצות הברית ושינה את שמו ליטיב??
      יש לי הרבה סיפורים לספר לך על אבא , אני מתגורר בצפת ומספר הטלפון שלי הואמ0776260943 
      לסבך קראו קיקי ואתה על שמו

  76. always i used to read smaller posts that as well clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading now.

  77. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful.
    I actually like what you have acquired here, really like what you
    are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable
    and you still care for to keep it sensible. I can't wait to read far more from you.

    This is really a wonderful website.

  78. יוסי פרי

    אביבה שלום רב
    רבי דוד שמול מקורו מהעיר תוניס הוא נשלח לעיר נאבל לשמש כרב העיר.
    יש מאמר שלם עליו באתר.
    אשמח לקבל כל חומר הקשור לרבני תוניס ולפרסם באתר "תוניסיה מורשת"
    אם יש לך את תאריך הפטירה שלו זה מאוד יעזור. הוא נפטר בשנת 1912 אך אין לי את התארך המלא.
    על אביך אין לי מידע ואני לא יודע עליו דבר.
    אם תרצי את יכולה לכתוב מאמר ביוגרפי עליו ואני אפרסם באתר.
    בברכה
    יוסי פרי (פריאנטי)
    מנהל האתר

  79. שלום
    אשמח לדעת מה היה המנהג ביום העצמאות בנאבל: הלל? עם ברכה? או תחנון כמו יום רגיל?
    תודה מראש.

    • יוסי פרי

      דוד אני לא יודע מה המנהג בנאבל אך ניתן לראות בספר "עלי הדס" מה המנהג בתוניס.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *