רבי שאול בר מוסא הכהן אברי"ש נחשב לראש רבני ג'רבה במאה ה-19. הוא היה בקי בכל מקצועות התורה, בנגלה ובנסתר.
רבי שאול הכהן הצטיין במיוחד בחכמת הדקדוק וחיבר את הספר "לחם הביכורים" ליוורנו תר"ל-1870 אשר עסק בחוכמת הדקדוק והיה מקובל כספר בר-סמכה בכל רחבי תוניסיה.
רבי שאול כהן חיבר מספר ספרים נוספים, הספר "שי למורא" ליוורנו תרנ"ב-1892 (שני חלקים) פרוש על תפילות ראש השנה ויום הכיפורים,
הספר "שפתי רננות" "שפתי דעת" ישראל תשס"א-2001 פרוש על הסליחות.
הספר "ערבי פסחים" ג'רבה תרע"ז-1917 הגדה של פסח עם שני פרושים "קורבן פסח" ו"קורבן חגיגה" הספר "קרני רמים" ישראל תשמ"ב-1982 חיבור על רש"י והרא"ם.
רבי שאול כהן היה ידידו הנאמן של מוהר"י בסיס זצ"ל, גדול רבני תוניס, שקרא לו "שאול בחיר ה'". מסופר שכאשר היה בא רבי שאול כהן אצל רבי ישועה בסיס היה זה קם לפניו, וכאשר נשאל על מה כל הכבוד הזה ענה להם, מפני שהוא גדול ממני בחכמת הדקדוק.
רבי שאול כהן נצטווה על-ידי רבי ישועה בסיס להרביץ תורה בכל כוחו באי ג'רבה כי "יגיע זמן ותוניס תתרוקן מחכמיה ונצטרך לכם" ואכן, כפי שידוע לכל, נתקיימה נבואתו זו של רבי ישועה בסיס זצ"ל.
רבי שאול הכהן למד אצל רבי צמח הכהן מחבר הספר "תורי זהב". ידוע גם כי לרבי צמח הכהן היה ספר יוחסין של משפחתו ובו רשומים עשרים וחמש דורות עד "יצחק כהן הזקן הבא מן הגולה", בהמשך כתוב שהיה יחוס עד לעזרא הסופר, "אלא שנמחקו ואין רישומן ניכר מרוב הימים". עוד מסופר שרבי שאול הכהן שהיה עוסק גם בתורת הנסתר צפה את הגאולה בשנת תש"ח שנת הקמת המדינה.
רבי שאול הכהן נתבקש בישיבה של מעלה ביום ו' לחודש אייר שנת תר"ח-1848.(מלכי תרשיש דף שכ"ח)
ליקט וערך יוסי פרי
נ.ב
חשוב לציין כי עצמותיו של הרב הועלו לארץ, וביום ט"ו טבת תש"ע, נטמן בחלקת הכהנים אשר במושב איתן.
מעשה נורא מהרה"ג הצדיק וקדוש
מוהר"ר שאול הכהן זצ"ל
חשוב להדגיש , כי ב – 1.1.10 ( טו בטבת תש"ע ) הועלו עצמותיו של הרב ונקברו בחלקת הכהנים במושב איתן .
משה
שוב תודה נעדכן את המאמר
בברכה
יוסי פרי
הנהלת האתר
ליוסי שלום אני עדיין לא מצאתי את השורשים של סבי רבי ציון כהן האם תוכל לעזור לי בזה תודה רבה
יוחאי כהן