יום פטירתו של רבי חיים בר אברהם דמרי זצ"ל

רבי חיים בר אברהם דמרי זצ"ל תלמיד חכם ונבון שקדן גדול בתורה  מתלמידיו של רבי חיים חורי שלמד בישיבתו ישיבת "תורה וחיים. והיה מרבני גאבס. רבי חיים דמרי הוא נכדו של רבי מעתוק רחמים דמרי זצ"ל. בספר "שעת הרחמים" לרבי מעתוק רחמים דמרי זצ"ל  הספד ראשון בספר הוא "דרוש מאת  …

קרא עוד »

יום פטירתו של רבי אליהו אלמאליח זצ"ל

  רבי אליהו בר אברהם אלמאליח זצ"ל תלמיד חכם מתוניס מחבר הספר "מגלה עמוקות מני חושך" ליוורנו תרל"ח-1878 , ספר זה עוסק בצואתו של הקאיד נסים שמאמא. רבי אליהו היה המשתדל והמוצאי לאור של הספרים העוסקים באותה צווה של הקאיד נסים שמאמא ואלה הם: "נחלת אבות" ליוורנו תרל"ז-1877. "משפט הירושה" …

קרא עוד »

יום פטירתו של רבי חיים בלעיש זצ"ל

רבי חיים בלעיש זצ"ל נולד בשנת תרכ"ד-1864, זאת אנו למדים מהדרוש למנוחתו אשר מופיע בספר "פקד משה" רבי משה כלפון הכהן זצ"ל, שם נכתב שנפטר בהיותו בן 83 שנים, זה היה בשנת תש"ז-1947. רבי חיים בלעיש היה תלמידו של רבי מרדכי סמאג'ה זצ"ל כך כותב "איש מצליח". על קורות חיו …

קרא עוד »

יום פטירתו של רבי יהודה בר יעקב חי אלגיז זצ"ל נאבל

  רבי יהודה בר יעקב חי אלגיז נולד בנאבל, למעשה החליף את אביו בתפקיד רבה של העיר נאבל. על קורות חייו כגון מי היה רבו ואצל מי הוא למד וכ"ו אין בידי דבר. אך מתוך הספרים "חן טוב למרי נפש" (דף י"ז ע' ב ובעוד מקומות) לרבי נסים בר חנאני …

קרא עוד »

יום פטירתו של רבי דניאל קרטוזו/כרטוזו זצ"ל

רבי דניאל כרטוזו זצ"ל. אין בידי פרטים רבים עליו. ידוע ששימש תחילה כדין בבית הדין לקהילה הפורטוגזית (גראנה) בתוניס. היה בן דורם של הדיינים רבי אברהם בר חיים אבוקארה זצ"ל ורבי אבהרם בר משה אבוקארה זצ"ל.(פנקס הקהילה עמ' 209 הערה 2) בשנת תרכ"ח -1868 מונה לאב"ד. נשא בתואר "חכם באשי" …

קרא עוד »

יום פטירתו של רבי שמואל צפג'

רבי שמואל בר דוד (השני) צפג' זצ"ל תלמיד חכם ונבון דיין בבית הדין בעיר תוניס בספר "מעשה נסים" לרבי נסים הכהן תוניס תרס"ז-1907 דף ח' ע"ב "הר' המובהק הדו"מ כמהר"ר שמואל צפג' נר"ו. דף כ"א ע"ב "והר' המובהק כמהר"ר שמואל צפג' נר"ו ראה דבריו בכמה גמרות" בספר "מעשה בית דין" …

קרא עוד »

קאיידים בתוניסיה

קאיידים בתוניסיה בימי החפצים הקאייד הערבי היה נציגו של השליט באזורים ובמחוזות השונים. הקאייד מילא תפקיד  שיטור, שיפוט וגבית מסים. באותה עת אנו מוצאים את הצרוף "זקן היהודים", הוא "שיח אליהוד".  מוסד הקאייד היה קיים לפני כיבוש תוניס ע"י התורכים העות'מאניים (1574). העות'מאניים אימצו את המונח קאייד גם לגבי היהודים, …

קרא עוד »

"גריבת סולימאן"

  ידידי הגולשים השלום והברכה לכם בתי כנסת תמיד ליוו את היהודים בנדודיהם במשך אלפי שנים ככל הנראה מאז  חורבן בית המקדש הראשון ויש הטוענים אף לפני כן. להלן מאמרים על בתי כנסת מיוחדים בתוניסיה שבחלקם הגדול אף נעלמו מזיכרונם הקולקטיבי והאישי של היהודים יוצאי תוניסיה.. בתי כנסת אלה מאופיינים …

קרא עוד »

סוק אל-ארבע-SOUK AL ARBA

  העירה סוק אל-ארבע שוכנת כ150 ק"מ ממערב הבירה תוניס וכ 40 ק"מ מזרחית לגבול האלג'ירי. שמה ניתן לה משום שבכל יום רביעי בשבוע מתקיים במקום יום שוק. שמה הפחות ידוע היה "ג'נדובה" על שם שבט נוודים "ג'נדובה" שחיי בסביבה.(משנת 1966 שונה שמה ל"ג'נדובה" באופן רשמי) העירה נוסד בסוף המאה …

קרא עוד »

רבי דוד קדושים

  בס"ד אליעזר בן יהודה של ג'רבה לאחר כעשר שנות מחקר על קהילת ג'רבה, וכתיבת הספר "מסורת במבחן" על קהילה מופלאה זו, נסעתי לבקר שם, שבועיים לפני פרוץ המהפכה בתוניסיה. הטיול לג'רבה היה מעין נסיעה במנהרת הזמן. הסתובבתי בין הסמטאות וחיפשתי לראות את ר' כלפון משה יוצא מאחת מבתי הכנסת. …

קרא עוד »